Социални работници искат увеличение на заплатите си

Публикувано на вт, 12 Дек. 2023
554 четения

Работещите в Дирекция „Социално подпомагане“ и Регионална дирекция „Социално подпомагане“ във В. Търново излязоха на предупредителна едночасова стачка с искания за 30-процентно увеличение на работните си заплати. Те поискаха също увеличение на сумите за представително облекло и за приспособления за корекция на зрението. Социалните предупредиха, че ако не бъдат чути, ще инициират срещи със синдиката, с работодатели и евентуално безсрочна стачка.
“Сегашните ни стачни действия са организирани по повод искания, които имаме от почти 2 години. Гордеем се с работата си. Тук работят хора професионалисти, с висше образование. Ние сме навсякъде. Където има бедствия или някакъв друг проблем, се изпращат екипи от социални работници, в останалите случаи сме си на работното място. Когато към България пристигнаха украинските бежанци, нашите екипи бяха първите, които отидоха и се погрижиха за тях. Помагаме на хората в нужда с парични помощи, със социални дейности за хората с увреждания. Имаме самочувствието, че заслужаваме това, което искаме и се надяваме, дори вярваме, че ще бъдем чути“, каза Теодора Иванова от Дирекция „Социално подпомагане“ – В. Търново, председател на синдикална секция към КТ „Подкрепа“. Тя допълни, че 30% увеличение на заплатата би доближило заплащането на стачкуващите до средната работна заплата, изчислена от Националния статистически институт в размер на 2225 лв. В секцията, която е създадена преди 10 години, членуват общо 45 души, от които 42 са от Дирекция „Социално подпомагане“ и 3 от Регионална дирекция „Социално подпомагане“. Това е третата им стачка, като предишните две са били успешни. „Ние сме диалогични и разумни хора и по тази причина, през лятото не стачкувахме. Тогава при нас има много работа, свързана с подпомагането на ученици, с осигуряване на средства за отопление на нуждаещите се, а тази година бяха включени и много повече хора, които да получават социални помощи. Ние сме там, където са най-бедните и онеправдани хора, където почти всяко семейство има някакъв проблем между родител и деца. Мисля, че с работата си сме показали, че заслужаваме по-високо заплащане“, каза още Иванова.
„В сферата работя от 13 години. Чашата ни преля с това, че всички дейности в областта на социалната политика се делегират изцяло върху социалните работници, а нашето възнаграждение понякога е в рамките на еднократната помощ, която отпускаме на нуждаещите се. Във всяка една трудна ситуация като наводнения, пожари, война, ние сме ангажирани. На тази работна позиция ни задържа каузата и това, че се чувстваме полезни и виждаме, че труда ни има смисъл. В зимния сезон има проблеми с много бездомни хора, които колегите успешно съумяват да настанят в социални услуги. Работата ни е много динамична и обхваща от бебета до възрастни хора“, подчерта Десислава Стефанова.
„За нас е много важно признанието на хората, уважението и трудът ни да бъде зачетен като достоен и да бъде материално обезпечен. В работата си влагаме много от себе си. Смятам, че имаме признание от страна на държавата и работодателя, но би следвало да бъдем оценени още повече като труд, усилия и влагане дори на лично време, което сме отделили от това за семейството“, коментира и Ваня Габровска, която работи от 22 години в Дирекция „Социално подпомагане“ във В. Търново, 14 от които като социален работник и 8 години като счетоводител.
В област В. Търново дирекциите Социално подпомагане, които са към КТ „Подкрепа“ са 5 – В. Търново, Г. Оряховица, Павликени, Стражица и Свищов. Всички те участват в днешната предупредителна стачка, подчерта Дешка Мандикова, областен председател на СРС „Подкрепа” във В. Търново.

Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново