Сомелиер № 1 на България оценява вината в конкурса “ВИНОБАЛКАНИКА 2013”

Публикувано на вт, 16 Апр. 2013
482 четения

Повече от 70 вина от регионални и местно селектирани сортове участват в конкурса “ВИНОБАЛКАНИКА 2013”. Това е третото издание на форума, което ще се проведе от 17 до 19 април във Велико Търново. Събитието е в рамките на юбилейното 10-о международно изложение “Културен туризъм”.
Виненият конкурс се организира от Съюза на eнолозите в България съвместно с комплекс “Хан Хаджи Николи”. Форумът е за вина, произведени от местни сортове, характерни за страните от Балканския и Черноморски регион. Целта на “ВИНОБАЛКАНИКА” е да подобри познанията за тях, да насърчи производството им и да ги промотира като част от културния обмен между страните от региона и в останалите страни от ЕС.
В третото издание на конкурса ще се състезават бели, червени и шампанизирани вина от България, Македония, Гърция, Турция и Румъния. За първи път ще се дегустират вина от турски и румънски сортове от Черноморската Proles Pontica Negr. – PPN и Източната Proles Orientalis Negr. – PON екологогеографски групи.
Най-добрите вина в различните категории ще определи международно жури. Негов председател е винарският шеф Стефан Пирев. Постоянен член на оценителната комисия е “Сомелиер на България 2011” Георги Михов. В журито са още енолози от България, Македония и Румъния и журналисти, пишещи за вино.
Дегустациите ще бъдат на 17 и 18 април в “Хан Хаджи Николи”, а отличените вина ще бъдат обявени на официална церемония на 19 април.
В дните на конкурса в специална зала в “Хан Хаджи Николи” за ценителите на вината ще има свободна дегустация на участващите вина срещу 60 лв.
Здравка МАСЛЯНКОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново