Сменят уличните лампи с LED осветление в четири квартала във Велико Търново

Публикувано на пн, 12 юли 2021
1422 четения

Близо 780 000 лв. с ДДС ще струва рехабилитацията и модернизацията на уличното осветление в четири квартала във В. Търново – “Бузлуджа”, “Колю Фичето”, “Зона Б” и “Картала”. С парите ще бъдат подменени близо 1600 лампи с по-икономично LED осветление в най-населените жилищни райони, като средствата са по проект, който се реализира по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.
След 2002 г. всички осветители с живачни лампи в община В. Търново са подменени с модели улични осветители с натриева лампа високо налягане 50, 70, 100, 150 и 250W.
В междублоковите пространства и на обслужващите улици са монтирани осветителни тела от серия ECO с мощност 50W и в много малко случаи с мощност 70W. В по-голямата си част осветителите са във фаза на амортизация и не покриват ефективно изискуемите от стандарта нормени количествени и качествени показатели за осветеност. Наблюдават се тела с висока степен на светлинно замърсяване. Тези лампи са монтирани на стомано-тръбни стълбове и в повечето случаи са с по един осветител. Също така високата консумация на по-голяма част от съществуващите осветителни тела води до голямо потребление на електроенергия.
С реализацията на проекта се предвижда въвеждането на нова автоматизирана система за управление на уличното осветление с двупосочен обем на данни, подмяна на съществуващите осветителни тела с LED източници на светлина от последно поколение, поставяне на нови конзоли и конструктивни елементи за монтаж и насочване на осветителните LED тела, както и използване на електроенергия от възобновяеми източници.
От Общината са обявили и обществена поръчка за избор на изпълнител на заложените по проекта строително-монтажни работи, а крайният срок за подаване на оферти е 30 юли, след което ще бъдат отворени и ценовите предложения на участниците.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново