Синдикатите са в стачна готовност

Публикувано на пт, 22 Февр. 2013
423 четения

Протестите - ден пети

Двата най-големи синдиката в страната – КНСБ и КТ “Подкрепа”, са в стачна готовност, заявиха пред “Янтра ДНЕС” областните им председатели Донка Александрова и Иван Стефанов.
Подкрепяме протестите срещу монополите и всеки ден участваме в тях във Велико Търново. Настояваме за гаранции, че предложените от синдиката мерки срещу унищожителната бедност ще бъдат изпълнени. Необходимо е плоският данък да се премахне и да се въведе необлагаем минимум, заяви Иван Стефанов, оглавяващ КТ “Подкрепа” в областта. В синдиката членуват към 4000 души. “Подкрепа” предлага президентът да създаде Обществен съвет за национално спасение, който да изработи план за излизане от “безпрецедентната политическа, икономическа и институционална криза”.
КНСБ спешно прави допитване до четиринадесет хилядите си членове в областта за готовността им за национална стачка, каза председателят на синдикалния регионален съюз Донка Александрова.
Изпълнителният комитет на КНСБ приема оставката на правителството като възможен изход от създаденото в последните дни социално напрежение, провокирано не само от повишаване цените на тока, но и от ниските доходи и безработицата в страната.
От конфедерацията призовават президента на страната незабавно да започне консултации с парламентарните партии в рамките на Консултативния съвет за национална сигурност за приемане на спешни мерки за по-бързо излизане от парламентарната криза.
Не трябва да се допуска икономиката да се дебалансира и ескалация на общественото недоволство, посочи Александрова. КНСБ също обяви, че трябват промени в конституцията, които да гарантират, че парламентът ще представя широк кръг интереси, а обществото ще контролира властите по нов начин.
Здравка МАСЛЯНКОВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново