Съветник пита Даниел Панов за презастрояването на ул. “Д. Буйнозов”

Публикувано на чт, 21 Дек. 2023
3878 четения

Състоянието на ул. “Димитър Буйнозов” в кв. “Картала”, която е и основната му директна входно-изходна артерия, е основната тема на питането на общинския съветник от “Възраждане” Стилян Найденов към кмета на Велико Търново Даниел Панов на днешното заседание на местния парламент. Найденов определя района като строителен “Франкенщайн”, който създава изключително лош имидж на местните строителни процеси и същевременно е своеобразна тяхна емблема. Той посочва, че отсечката няма тротоари, сградите са издигнати на ръба на регулационните граници, с малки изключения са без завършена вертикална планировка, не са спазени нормите за озеленяване, а тези за строителната плътност тук са, по скоро – пожелателни. “Въпреки тези пороци обаче, те са въведени в експлоатация и се обитават от хиляди хора. Искам да подчертая, че съм наясно, че болшинството от блоковете тук, особено тези с плесенясалите фасади, не са правени във вашия мандат и в никакъв случай не искам да ви товаря с чужди вини. Вие и Ние, като Общински съвет, обаче, имаме тежкото бреме да решим едни от най-трудните градоустроствени проблеми, които са концентрирани на тази улица. Именно тук сме свидетели на нелепия факт, че автобусна спирка може буквално да виси във въздуха, а за пешеходци изобщо не са предвидени решения, независимо, че тротоарът е един от основните елементи на всяка улица. Не на последно място – в района няма нито един обществен паркинг и хиляди хора са лишени от възможността да паркират, а прибирането им в домовете се превръща в продължителни слаломи”, заявява Найденов. Той пита Панов какви са вижданията му за изграждането на тротоари, нормални автобусни спирки и възможности за паркиране и отдих на обитателите на западната част на кв. “Картала” постфактум и по-специално, тези от ул. “Димитър Буйнозов” и основните ѝ пресечки.
Стилян Найденов от “Възраждане” и колегата му от БСП Йордан Свраков имат и общо питане, което касае неизградени повече от 50 години вътрешни улици и междублокови пространства в широкия център на Велико Търново. Съветниците настояват Даниел Панов да съобщи предвиден ли е ремонт, какъвто не е правен над половин век, на трите вътрешни отсечки и междублокови пространства между улиците “Черни връх” и “Зеленка”.
За проблема Найденов и Свраков са сезирани от близо 150 семейства. “Сградите в този район са построени през далечната 1970 година, но от тогава достъпът до тях е през офроуд трасе, по което зеят дупки с дълбочина, която е непосилна за конвенционални автомобили и би била изпитание даже за такива с висока проходимост. Почти никакъв шанс за нормално придвижване нямат и пешеходците, които са принудени да си припомнят и часовете по физическо, в които са упражнявали троен скок, бягане с препятствия, катерене, слалом и др”, се казва в питането до Даниел Панов.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново