Събраха 78 % от местните налози в община Велико Търново

Публикувано на пн, 19 Ное. 2012
171 четения

12 988 000 лв. от местни данъци и такси са платили гражданите и бизнесът в общинската хазна на Велико Търново, съобщи данъчен № 1 на старата столица Цветомир Енев. От началото на годината до края на октомври общата събираемост на местните налози е 78 %. За същия период на миналата година изпълнението беше по-добро, което според шефа на “Местни данъци и такси” се дължи на два други фактора. Един от тях е, че имаше по-висока ставка на таксата за битови отпадъци.
Миналата година фирмите плащаха такса смет в размер на 7,5 промила върху данъчната оценка на имота, докато тази година промилите са 6. Също така тази година беше въведено облекчение за данъкоплатците, които в периода на отстъпката при плащане на пълния размер на налога, ползваха не предвидените от закона 5 % отстъпка, а 10 на сто след решение на общинските съветници. 74 на сто е събираемостта на такса смет. Планираните приходи от нея са 7,026 млн. лв. Със 7 % е по-добро положението при плащане на данък сгради, от който в общинската хазна са влезли 3 784 000 лв. Събираемостта е най-висока върху данъка за превозните средства, където има външен контролен механизъм.
Все повече лица прекратяват патентна дейност. Така Цветомир Енев обясни намалелите постъпления от патентния данък. От него са събрани 160 хил. лв., което е 64 % от планираното. Миналата година малките търговци платиха 70 % от предвиденото в данъчния план. Приходите от туристически данък са малко над 320 000 лв, което се дължи на факта, че за тази година съществуваше изравняване при туристическия данък, преди да бъде отменен от Конституционния съд. През януари т.г. всички места за настаняване, които са декларирали нощувки под 30 % от пълната им заетост в рамката на една година, бяха изравнени до този процент, като сумите бяха начислени и събрани, обясни Цветомир Енев.
Крайният срок за внасяне на последната вноска на местните данъци изтече на 30 октомври, от 1 ноември започна начисляване на лихва за просрочие. Ако длъжниците не платят до следващата календарна година, общинските данъчни ще започнат да издават актове за установяване на задължения и ще приканят данъкоплатците да заплатят своите задължения от предходни години. Ако отново това не се случи, ще се предприемат мерки за принудително събиране на данъчни задължения, включително чрез частен съдебен изпълнител.
З. ХРИСТОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново