Росен Кутелов: “Във Велико Търново се очаква равностоен балотаж на изборите с непредвидим към момента победител”

Публикувано на вт, 24 окт. 2023
446 четения

Според социолога Росен Кутелов от агенция “Прогрес консулт”, битката на местните избори във Велико Търново ще бъде изключително оспорвана и балотажът между сегашния кмет Даниел Панов и основния му опонент арх. Йордан Терзийски е почти сигурен. Социологическото проучване е направено преди телевизионния дебат за Велико Търново между кандидатите, който вероятно още повече е завързал битката за кметския пост.

„Към момента близо 70 % от анкетираните граждани са на мнение, че Община Велико
Търново трябва да има нов кмет. От всички запитани 68 % категорично заявяват, че ще
гласуват на изборите за местната власт, но интересното е, че 30% от гласуващите все още не са решили окончателно кого ще подкрепят. Именно те са хората, които биха наклонили везните към досегашния кмет или към опонента му Терзийски“, казва социолoгът Росен Кутелов.

Проучването показва, че при евентуален балотаж между Даниел Панов и Йордан Терзийски, вторият има по-голям шанс да привлече повече нови гласове. Терзийски успява да консолидира протестния вот срещу настоящия модел на управление и резултатите му в социологията растат значително спрямо предходните проучвания през август и септември. Панов е кмет вече три мандата и отново е издигнат от ГЕРБ, въпреки пасивността му, особено през последните 4 години. Градът страда от лошата инфраструктура, от интензивния трафик и от презастрояването. Емблематични станаха провалите на проектите за старото военно училище, кръговите кръстовища и буферния паркинг. Област Велико Търново се срина до 18-то място по ниво на доходите в страната, като изостава от повечето околни области.

Като най-голям проблем, с който бъдещото управление трябва да се справи, според
30 % от търновци, е корупцията в общината. „Това обяснява защо мнозинството е на мнение, че Велико Търново трябва да има нов кмет“, категоричен е Кутелов. За
близо 25 % от анкетираните основен приоритет е създаването на повече и по-високо
платени работни места. На трето място като проблем, с който бъдещият градоначалник
трябва да се справи, е посочена лошата инфраструктура и некачествените ремонти.

Очакванията са Велико Търново да е една от най-горещите точки в изборната нощ и общината да има над средната активност на гласоподавателите за страната.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново