Ремонтират крепостта на граф Дракула в Свищов

Публикувано на вт, 16 апр. 2024
195 четения

Крепостта “Калето” в Свищов, в която според историка проф. Николай Овчаров някога е била обитавана от легендарния граф Дракула, ще бъде ремонтирана и ще се превърне в една от основните туристически атракции на крайдунавския град. Проектът е на стойност 5,9 млн. лв. и ще бъде реализиран със средства от държавния бюджет и съфинансиране от общината. Разкопките и проучването на средновековната крепост започнаха през 2019 г. Като тогава те бяха финансирани с 30 хил. лв. средства изцяло от общинския бюджет. През следващата година в подпомагането вече активно се включи и държавата, която чрез Министерството на културата със 17 848 лв. извърши съфинансиране на проучвателните дейности. През първите три години бяха извършени дейности, свързани основно с проучването на калето. Разкопките под ръководството на проф. Николай Овчаров и д-р Марин Маринов приключиха през 2021 г., като според археолозите те доказали, че през втората половина на 15-и век това място е обитавано от трансилванския аристократ граф Влад Цепеш – Дракула. Проучените археологически пластове съдържат монети и фрагменти от керамични съдове, гюлета и други артефакти, датирани от Късното средновековие и/или от времето на Османската империя.
През следващите три години 2021-24 г. усилията на Община Свищов бяха насочени в посока към запазването, експонирането и социализирането на средновековната крепост и на района на парковата зона около нея. За тази цел Общината изготви инвестиционно-технически проект, като се търсят начини за неговото финансиране. Проектът ще бъде реализиран на няколко етапа. Първият подготвителен етап включва благоустройство на градска жизнена среда в местата за обществено ползване и облагородяване на парковото пространство на целия парк. Следващият етап включва консервационно-реставрационни работи, експониране и социализиране на Недвижимата културна ценност Средновековна крепост “Калето”, която е с категория “национално значение”. За реализирането на този етап се очаква допълнително финансиране по Закона за държавния бюджет в размер на 2,5 млн.лв. В последния етап ще бъде извършен ремонт на двора на намиращата се в близост църква “Свети Димитър”, която също е обект със статут на недвижима културна ценност. За нейното реставриране сега се изготвя проект за спешен авариен ремонт.
“Благоустрояването на парк “Калето”, намиращ се в централната част на града и предлагащ прекрасна гледка към р. Дунав, със сигурност ще превърне историческата местност в любимо място за посетители. С реализирането на мащабния проект Свищов ще затвърди името си на град с богато културно и историческо наследство, който уверено се превръща в притегателен център за туристите и е повод за гордост за своите жители”, убедени са от местната Община.

Иван ГЕОРГИЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново