РДНСК започна нова акция по рязане на кабелите

Публикувано на вт, 20 Ное. 2012
280 четения

Регионалната дирекция за национален строителен контрол възобнови акцията си по изрязването на незаконно висящите кабели на мобилните оператори, интернет доставчиците и кабелните телевизии във В. Търново. Този път на прицел е старият град. Общината е уведомена, че до 26 ноември ще паднат кабелите по външните фасади на сградите и над улиците “Иван Вазов”, “Кефалов”, “Гурко”, “М. Райкович” и “Крайбрежна”. Акцията започна в края на юни.
От РДНСК отказаха коментар по продължението на акцията. В стария град няма друг начин за преминаване на кабелите на доставчиците на данни, освен по фасадите, няма как тепърва да се строят вътрешни канални мрежи в сградите, коментираха фирми, които вчера останаха без интернет заради изрязаните кабели. Те прогнозират, че до няколко дена доставчиците ще възстановят мрежите си.
При започването на акцията на РДНСК бяхме постигнали договорка да премахнат незаконните кабели в кварталите, където има канална мрежа, но те решиха друго, коментира инж. Христо Грозев от общинската администрация. С подземни трасета за кабелите са кварталите “Кольо Фичето”, “Бузлуджа”, “Зона В” и “Чолаковци”. В центъра подземните тръби са от пазара по бул. “България”, през ул. “Ниш” към болницата, ул. “Н. Габровски”, от пазара към църквата “Св. Марина”, покрай парк “Марно поле”, общинската туристическа агенция, към Интерхотела и по ул. “Княз Дондуков Корсаков” до пощата. Във В. Търново трябва да бъде изградена 110 км подземна канална мрежа. До момента са направени 58 км, основно в новите квартали. Предстои това да се прави от съда към стария град, включително в кв. “Картала”, обясни инж. Грозев. Той заяви, че по решение на ОбС всички кабелни оператори трябва едновременно да полагат кабелите си, за да не се разкопава непрекъснато градът. На този етап в центъра на места има канална мрежа, но от нея до отделните абонати кабелите вървят по фасадите.
Здравка МАСЛЯНКОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново