Работещи в сферата на културата излязоха на протест

Публикувано на ср, 1 Ное. 2023
387 четения

В Деня на будителите работещите в сферата на културата в област В. Търново излязоха на протест. Те проведоха предупредителни стачни действия, а в Музея на Възраждането в Елена работата бе преустановена от 12 ч. до 13 ч. Исканията им са за по-високо заплащане, въвеждане на допълващ стандарт за ежедневните преки дейности, свързани с музейните фондове, с обновяването на експозицията, временните експозиции и изложбите, за дигитализация на движимите и недвижимите културни ценности, както и да бъде увеличен бюджета за култура на 1% от БВП. Пред ХГ „Борис Денев“ в старата столица към стачкуващите се присъедини и Дешка Мандикова, областен председател на СРС „Подкрепа” във В. Търново.
„С постоянното увеличение на минималната работна заплата в страната, възнагражденията на музейните работници се изравняват с тези на заетите в сферата на хигиената, а повечето са с няколко магистратури или с докторска образователна степен. В сектора на образованието заплатите постоянно растат и има отлив към тях от културните институции като музеи и галерии. След пенсионирането на хора в културните институции, няма кой да заеме местата им“, каза Мирослава Георгиева, изкуствовед в ХГ „Борис Денев“. „Ако отворите сайта на Министерството на културата ще видите, че в Художествената галерия в Левски директор се води Венцислав Тулешков, който не е на тази длъжност от 2005 г. и е починал през 2012 г. За нашата галерия пише, че Николай Сираков е директор, а той се пенсионира отдавна. Информацията и за много други институции е стара и неактуална, което не е редно и не говори добре за министерството“, каза Георгиева.
Бисер Евлогиев работи в галерията от скоро. Бил е наясно, че заплатите са ниски, но винаги се е занимавал с изкуство и определя това като своя вътрешна потребност. Бисер смята, че няма как да избяга от призванието си, защото никъде другаде не би бил толкова щастлив, отколкото като прави това, което обича и затова е склонен на този компромис. Милена Христова почти от седмица е екскурзовод в ХГ „Борис Денев“ и също е пренебрегнала това, че заплащането е малко, защото винаги се е вълнувала от изкуство и желанието й е да се занимава точно с това.
„Днес е Ден на народните будители, а аз смятам, че хората, работещи в галерията наистина са съвременни будители, които заслужават по-висока оценка за работата си“, каза Христова.

Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново