Протестиращи и съветници не се разбраха за обществения съвет

Публикувано на пн, 1 Апр. 2013
243 четения

Представители на протестиращите във Велико Търново не можаха да се разберат с общинските съветници как да работят заедно чрез създаването на обществен съвет към местния парламент. На среща в края на миналата седмица двете страни не постигнаха съгласие.
Протестиращите настояват в комисиите към ОбС да участват делегирани представители на гражданите, които да имат всички права като съветниците – да се изказват, да внасят предложения и да имат право на глас. По време на сесия представителите на обществения съвет да могат да се изказват като съветниците по 5 минути със съответните реплики и дуплики и право на глас с общо един отрицателен вот. Материалите за отделните сесии и комисии да се публикуват минимум една седмица преди заседанията, както и решенията след това. Да се прекрати порочната практика в последния момент на сесия да се вкарват материали за гласуване. Представител на обществения съвет да участва в председателския съвет на ОбС, настояват още протестиращите.
На срещата между протестиращи и съветници на 28 март нищо не беше постигнато, коментира Господин Гюров, който инициира създаването на обществения съвет към ОбС. Заявиха ни, че такива допълнителни права на гражданите можело да блокира работата на сесиите, нямало нужда от промяна на правилника за работата на ОбС, никой от общинските съветници не пожелал да работи с нас, разказа Гюров. Законът не позволявал да ни се даде зала за срещи, а в Русе кметът е осигурил пленарна зала за същите консултации, в Балчик са дали зала, в Горна Оряховица също са изразили съгласие за това, посочи Гюров.
За сега няма насрочена дата за следващи консултации.
Здравка МАСЛЯНКОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново