Проф. Мирослав Гълъбов, номер 9 в листата на ВМРО – БНД: “Образованието е приоритет и фактор в отстояването на националната ни идентичност”

Публикувано на вт, 10 окт. 2023
163 четения

“Висшето образование е моята голяма любов и също толкова голяма болка. От 1993 г. съм преподавател и на практика целият ми съзнателен живот е посветен на просветителската дейност. Вече отлично познавам предизвикателствата и проблемите на висшето образование и мога да бъда полезен, защото е време да подредим тази област”, казва проф. Мирослав Гълъбов, който е преподaвател във факултет “Математика и информатика” на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. Бил е негов декан в продължение на шест години, а понастоящем е заместник-декан по научната дейност и акредитацията.
Проф. Гълъбов е под номер 9 в листата на ВМРО – Българско национално движение. Член е на Националния съвет на Съюза на патриотичните сили “Защита” и е областен координатор на партията, която е партньор на ВМРО.
“Много далеч сме от европейските стандарти за висше образование, без значение колко ние се хвалим с достиженията си. Истината е, че единственият български университет, който фигурира в първите 1000 в класацията на висшите училища в световен мащаб, е Софийският университет. Какъв по-реален и очевиден показател за качеството на образованието в България да търсим?”, споделя проф. Гълъбов.
След това уточнява, че проблемите в сферата на висшето образование са твърде много и са наслагвани с години и един от тях е липсата на млади кадри.
“До скоро причина беше ниското заплащане, сега заплатите са по-високи, но на фона на месечното възнаграждение в други сектори нашите изостават. Във факултета, в който аз работя, най-младите ни колеги са на около 30 години. А говорим за най-младия факултет във Великотърновския университет, в който средната възраст на преподавателите е 48-50 години”, споделя проф. Гълъбов.
Наложителни и спешни са и промените в Закона за висше образование, които да прекратят безконтролността на ректорите. “Оказа се, че над ректора е само господ. Те са се превърнали в местни велможи и дори Министерството на образованието не може да оказва влияние върху решенията, които взимат.”
“Няма човек, който да отрече, че образованието трябва да е приоритет, защото е фактор в отстояването на националната ни идентичност. Патриотизмът е кауза за ВМРО, затова съм убеден, че всеки глас за ВМРО е глас за България”, казва проф. Мирослав Гълъбов.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново