Приключи укрепването на свлачището край Сухиндол

Публикувано на ср, 26 апр. 2023
378 четения

Областният управител инж. Георги Гугучков и кметът на община Сухиндол инж. Пламен Чернев прерязаха символично лентата на обновения участък на свлачището по пътя за град Севлиево. На церемонията по откриване на обекта присъстваха и управителите на фирмата изпълнител „Пътни строежи – В. Търново“ Филип Маринов и Румен Игнатов. Церемонията започна с водосвет за здраве, а по традиция официалните гости бяха посрещнати с хляб и сол.
„Имах удоволствието през 2021 г. да направя първата копка на строителните дейности. Това съоръжение е много сложно, а инвестицията от над 8 млн. лв. е най-голямата за община Сухиндол. Когато има желание, когато администрацията работи усилено и подготвя добри проекти, винаги се намира положителен отзив от държавата“, подчерта при откриването на обекта областният управител инж. Георги Гугучков.
Свличането на земни маси край Сухиндол започна през 2005 г., а десет години по-късно отново се активизира заради високи подпочвени води. Това доведе до затваряне на пътя, а жителите на близките села трябваше да изминават над 20 км повече, за да стигнат до общинския център. През 2017 г. търпението на хората се изчерпа и излязоха на протест. Впоследствие пътят беше отворен аварийно, но само за превозни средства до 3,5 тона.
В края на 2020 г. с решение на Министерски съвет беше одобрено финансиране в размер на 8,7 млн. лв. за всички дейности по укрепване на терена.
„Радвам се, че днес успяхме да завършим и реализираме най-големият проект в община Сухиндол, който един ден ще бъде даван за пример на студентите по геодезия и картография и на тези, които се занимават със строителство. Това е едно от най-сложните и трудно изпълними хидрогеоложки съоръжения заради голямата денивелация. От южната страна е река Росица, която при пълноводие отнася част от земния скат и нанос покрай реката. Този път години наред беше затворен, но си остава основен път, тъй като обходният е много компрометиран“, заяви кметът на Сухиндол инж. Пламен Чернев.
Строителството включва 800 пилотни стълба с 20-метрова дължина, цялостно укрепване и изграждане на подпорна стена.
Весела БАЙЧЕВА

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново