Пречат ли контейнерите за смет на движението, пита общински съветник

Публикувано на пн, 19 Дек. 2022
443 четения

Пречат ли контейнерите за смет на движението по улиците на В. Търново е едно от питанията, включено в дневния ред на местния парламент. Това е второто питане по темата, отправено от общинския съветник Валерия Дончева. В изложението си тя припомня за първото поставяне на върпоса през месец май т. г. относно разполагането на новите контейнери за битови отпадъци тип “Норд”, които трудно се вписват в тесните и стръмни улици.
“След почти осем месеца експлоатация на контейнерите мога да се съглася относно тяхната вместимост и устойчивост. Разрешихме в голяма степен и проблема с хигиената. Естетиката не мисля да я коментирам, но друг проблем остана неразрешен, който смятам за съществен. И това е въпросът с пътната безопасност. В отговора си посочвате, че ще се намери вариант, в който големите съдове да бъдат заменени с по-малък размер там, където няма достатъчно място, а за останалите ще се разширяват гнездата, за да могат да се съберат. Последното за мен беше загадка, защото, без да съм специалист, мога да преценя, че разширяването на местата за контейнерите може да стане единствено за сметка или на пътното платно, или на тротоара”, посочва Валерия Дончева. И допълва, че на редица възлови улици и кръстовища в града продължават да стърчат големите контейнери, заемащи част от платното или тротоарите, пред пешеходни пътеки и на завои, което затруднява видимостта и създават предпоставка за произшествия.
“Във връзка с публичната информация за обявената през месец ноември обществена поръчка за нови около 500 бр. съдове за смет на стойност 541 148 лв., бих искала да задам следните въпроси – съобразени ли са габаритите на съдовете за смет, обявени в обществената поръчка със спецификите на инфраструктурата в града, и смятате ли, че вече поставените контейнери на чувствителни места създават опасност за движението”, посочва Валерия Дончева. Останалите въпроси към кмета Даниел Панов са защо не са поставени контейнери от по-малкия размер на местата, където големите пречат на движението, както и дали ще бъдат взети мерки и в какви срокове за подобряване видимостта и безопасността на движение за шофьорите и пешеходците.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново