Правят нов мост на Янтра в подножието на Царевец

Публикувано на пн, 14 ян. 2019
2446 четения

Близо 13 км улици и пътища в старата част на В. Търново ще бъдат рехабилитирани тази година. Те са включени в Инвестиционната програма, която предстои да бъде представена днес по време на общественото обсъждане на бюджета на Общината. Предстои да бъдат обновени и реконструирани улиците “Опълченска”, “Теодосий Търновски”, “Димитър Найденов”, Сливница”, “Григорий Цамблак” и “Ксилифорска”. В подножието на Царевец ще бъде изграден нов мост над р. Янтра. Средствата за мащабната дейност са в размер на близо 8 млн. лв. и са осигурени по проект “По-добре свързани вторични и третични възли на трансевропейската транспортна мрежа /TEN-T/ чрез общи мерки в трансганичния регион”. Водещ страна по него е Търновската община в партньорство с Община Калафат, Община Ружинци и Сдружение “Бъдеще днес” (Видин). Финансирането е по програма Interreg V-A Румъния – България 2014-2020.
Останалите по-сериозни инвестиции за 2019 г. са построяването на детска градина в кв. “Зона В” за 1,7 млн. лв. Дългоочакваното изграждане на улица покрай Скалния венец отново е включено в програмата. За целта са заложени над 850 000 лв., като пряката връзка ще е от ул. “Козлодуй” към ул. “Мармарлийска”. Втората пътна връзка, която ще бъде изградена, е между кварталите “Бузлуджа” и “Зона В”. Пътят ще започва от разклона на ул. “Стоян Коледаров”, ще премине покрай газстанцията и ще продължи до кръговото кръстовище край Дома за възрастни хора “Венета Ботева”. За изграждането на отсечката Общината получи 1,8 млн. лв. от Правителството.
В края на 2018 г. кметството получи над 2,1 млн. лв. допълнителни средства от МС. Те ще бъдат използвани за довършване и доизграждане на улиците “Александър Бурмов”, “Стоян Михайловски”, “Васил Априлов”, “Петко Тодоров”, “Камен Зидаров” в кв. “Картала”, както и на ул. “Драган Цончев” в кв. “Зона В”. С част от парите ще бъде довършен новият корпус на детска градина “Здравец”. Инвестиционната програма за 2019 г. възлиза на близо 30 млн. лв. “И т.г. приоритет за Общината ще бъде обновяването на сградите, които са общинска собственост. Предвидени са средства за детските учебни заведения и за подобряване на транспортната инфраструктура”, уточни зам.-кметът проф. Георги Камарашев.
По предваритени данни проектобюджетът на Общината е в размер над 80 млн. лв. Общественото обсъждане ще се проведе от 13,30 ч. в голямата зала на кметството. На него са поканени всички граждани и заинтересовани лица. Те могат да изразят мнения както за проекта за бюджета, така и поемането на краткосрочен общински дълг през 2019 г.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново