Петима зам.-кметове ще има вече В. Търново

Публикувано на чт, 28 мар. 2024
1298 четения

Петима заместници на кмета Даниел Панов ще има вече старата столица. Предложението на градоначалника бе гласувано на днешната сесия след продължили повече от час горещи дебати.
„За мен като кмет е важно да разчитам на професионализма и общата ни отговорност към жителите на общината и на управленски екип, който да се представлява от пет заместник-кмета в съответните ресори и секретар на община“, заяви в предложенито си Даниел Панов.
„Издръжката на всеки зам.-кмет с екипа му е 10 000 лв. месечно, това прави 600 000 лв. годишно за петимата и 2.4 млн.лв. за целия мандат. Как ще обясните това на великотърновци?“, попита от трибуната Стилян Найденов от „Възраждане“.
Колегата му Ангел Янчев направи предложение два от ресорите да се обединят и зам.-кметовете да са четирима. Михаил Михалев от БСП пък уточни, че редица общини колкото нашата по големина имат по 2-3 зам.-кметове и определи предложенето като “раздуване на щата”. Венцислав Спирдонов репликира, че числеността на общинската администрация в тези градове е съвсем различна.
“Това е предложение на демократично избрания кмет, гражданите са му гласували вот на доверие за начина му на управление”, реагира Мирослав Трифонов от групата на ГЕРБ-СДС. “Общата численост на общинската администрация не се променя. Има необходимост от тези зам.-кметове, освен това те нямат секретарки, както се внушава, а експерти. В Общината няма “много вождове, малко индианци”, както твърдите, а вождовете са “на тръстиката”, метафорично отговори кметът Даниел Панов.
В крайна сметка предложението на Ангел Янчев бройката да се намали до четирима бе отхвърлено и бе прието това на Даниел Панов с 21 гласа “за”, 5 “въздържали се” и 9 “против”.
Така Велико Търново ще има отделни зам.-кметове по “Финанси и стопански дейности”, “Стратегическо, териториално и инвестиционно планиране и контрол”; “Социални политики и образование”; “Спорт, младежки дейности, туризъм и демографски политики”; “Култура и недвижимо културно-историческо наследство”. Административно общинската администрация се организира и контролира от секретар на Общината. Изборът кои ще са имената на зам.-кметовете е на самия Даниел Панов.
Новата структура на общината ще се състои от 11 дирекции и 12 отдела, като общата численост на служителите е 297 души. Промените трябва да станат не по-късно от три месеца, а кметът ще има право да слива, закрива и създава отдели в рамките на одобрената от ВТОбС обща численост по дирекции.

Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново