Павликени е строителна площадка, която ще преобрази общината

Публикувано на пт, 14 Ное. 2014
786 четения

Кметът на Павликени инж. Емануил Манолов (в средата) представи данните със заместник-кмета по строителството инж. Венцислав Иванов и Таня Тодорова, шеф на европроектите в Общината.

На “Бяло, Зелено и Червено Павликени” раздели управлението си през третата година от мандата кметът на общината инж. Емануил Манолов. В момента общинският център е огромна строителна площадка, която ще преобрази Павликени, посочи инж. Манолов, който през юни т.г. беше отличен за “Кмет на месеца” в направление “Земеделие”.
Изпълняват се 21 проекта по европрограми на обща стойност 57 694 369 лева, от тях 7 са приключили. Най-големият проект, който е в ход, е изграждането на пречиствателна станция за 31,157 млн. лв. Все още имаме пари от аванса по ОП “Околна среда” и замразяването на програмата за сега не ни е засегнало да се разплащаме със строителите, посочи инж. Манолов. За 13,609 млн. лв. са ремонтирани 32 км или една трета от общинската четвъртокласна пътна мрежа. За над 1 млн. лв. започва саниране на болницата, очаква се финансиране за рехабилитация на канализационната мрежа.
Павликени бе призната за член на “Топ 10” на общините в страната по управление и развитие на социалните дейности. Подали сме искане до Агенцията за социално подпомагане за промяна на категорията на Дома за стари хора в Караисен в дом за възрастни с физически увреждания. Почти всички от 35-те старци там са неподвижни. С промяна на категорията, с 1600 лв. годишно ще се увеличи издръжката на домуващ. В момента тази разлика я покриваме с 46 000 лв. от общинския бюджет, въпреки че домът е държавен, каза кметът. С 90 хил. лв. от правителствения фонд за устойчиво развитие на регионите се прави асансьор в дома.
“Бяло Павликени” е ангажиментът за прозрачно управление, решаване проблемите на хората и създаване на предпоставки за благоденствието на всеки жител и обръщане към културата, образованието и спорта, подчерта инж. Манолов. Т.г. за първи път от три десетилетия с 8000 лв. общинско финансиране бяха направени разкопки в Античния керамичен център. Строи се нова зала с 360 кв.м изложбена площ и още 160 кв.м хранилища. За нея от правителствения фонд са отпуснати 260 000 лв. С 510 000 лв. от същия фонд се ремонтира Летният театър. Проведе се първият “Празник на яйцето” и третите издания на Арт резиденцията и Конкурсът за млади естрадни изпълнители.
“Зелено Павликени” е инфраструктура, строителство и благоустройство на селищата и околната среда. За първи път по програмата “Местни инициативи” финансово бяха подкрепени проекти на 6 села, а по “Гражданска инициатива” с безплатни материали хората от града си ремонтираха тротоари и градинки.
“Червено Павликени” е грижовността към хората, подпомагането на здравното и образователното дело. За първи път беше създаден общински фонд “Инвитро” с 6000 лв., подпомогнати са две двойки.
В областта на спорта се прави нов стадион с покрит плувен басейн, тенис кортове и фитнес площадки. ОФК “Павликени” премина от “А” областна футболна група във “В” републиканска. В общината има 15 спортни клуба.
Община Павликени е в стабилно финансово състояние. На път сме да приключим годината с преходен остатък от близо 500 хил. лв. М.г. спестени бяха 1,218 млн. лв. Нямаме санкции по европроектите, заяви инж. Манолов. Той ще се кандидатира за втори кметски мандат.
Здравка МАСЛЯНКОВА,  сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново