Отровата на нашето общество – борим се със симптомите, а не с проблема

Публикувано на чт, 16 май 2024
253 четения

Корупцията – тази голяма болка, която продължава да трови нашето общество. Години наред сме се борили срещу корупцията, но вместо да изчезва, тя изглежда все по-силна. Това ни показва, че се борим със симптомите, а не с корена на проблема.
Искам да ви разкажа за нещо, което научих от посланика на Индия: в тази страна се борят с корупцията по два основни начина. Първият е чрез създаване на институции, които активно преследват, разкриват и наказват корупционни практики. Вторият метод е чрез даване на добър пример от висшите етажи на властта. Веруюто е, че ако лидерите не се поддават на корупция, по-трудно и тези под тях ще нарушат закона! Това е подход, който бихме могли да приложим и у нас. И основното, което подчерта той, бе: борим се всеки ден!
Дългосрочното решение не е просто в наказанията, а в изграждането на култура на честност, морал и възпитание, където корупцията няма почва. Моралът се формира в семейството, училището и всяка клетка на нашето общество. Ако за момент изместим фокуса от борба срещу корупцията и го насочим към това да се борим за насаждането на повече честност и прозрачност в политиката, ако започнем да подкрепяме политиците, които не само обещават, но и реализират своите идеи в действия, ако подкрепим законодателните мерки с дълбоко културно и образователно възпитание в морал, ще започнем процеса по изкореняване на това зло.
Проблемите, създадени от корупцията, могат и трябва да бъдат решени от политиците, които искрено работят за добруването на нашата държава. Подкрепете тези, които демонстрират реални действия, а не само декларират намерения. Нужни са ни нови политици.

Вярвам, че заедно можем да построим България, в която корупцията е изключение, а не правило. Това е процес, който можем да започнем още днес.

Цвета Галунова –
кандидат за народен
представител в
50-о Народно събрание

loading...
Пътни строежи - Велико Търново