Очаква се спад на цените на имотите

Публикувано на вт, 12 май 2020
17403 четения

Пазарът на имоти в момента е на пауза заради кризата с COVID-19 и в следващите месеци се очаква свиване на пазара. Експертите прогнозират ограничаване на сделките с имоти, отдръпване на инвеститори, забавяне на новото строителство и повишаване на изискванията при кредитиране. В момента цените на имотите във В. Търново са на нивото отпреди епидемията и вървят между 500 – 550 евро/кв. метър. В някои райони и сгради със заявен висок стандарт на изпълнение и завършеност достигат до 580 евро, а завършените жилища с Акт 16, ново строителство, са на цени между 580-600 евро. На този етап търсенето на градски имоти е слабо и хората са в позиция на изчакване, предвид ситуацията в страната и сигналите за рецесия в световен мащаб, която несъмнено ще се отрази и в България.
“Лично аз очаквам лек спад на цените до края на годината, основно на надценените имоти, при които се търси по-голяма печалба. Но не вярвам новото строителство да претърпи някакви големи корекции, защото материалите и работната ръка си остават същите като разходи, но хората стават все по-претенциозни. Клиентите все още са в позиция на изчакване, тъй като не знаят дали ще останат на работа и ще могат ли да изплащат кредитите. В момента банките също са в по-специален режим, защото на този етап не е ясно какво ще се случи след два или три месеца”, коментира Калоян Ганев, управител на “Сенчъри Хоумс”.
По думите му в момента ситуацията при наемите е изключително лоша и много хора, закупили подобни инвестиционни имоти, ще претърпят голямо разочарование. С въвеждане на онлайн обучението много студенти и учащи, освободиха наетите жилища, а заетостта им се очаква да бъде подновена едва в началото на месец септември. Наемодателите не могат да разчитат и на туристите, тъй като не се очаква браншът да се възстанови скоро и хората да започнат да пътуват както преди извънредното положение.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново