От догодина скача такса битови отпадъци

Публикувано на чт, 22 Дек. 2022
1042 четения

От 2023 г. се увеличава такса битови отпадъци за жителите на община В. Търново. Това реши на последното си заседание за годината местният парламент. Темата за пореден път разгорещи страстите сред общинските съветници. Първи взе думата Стоян Витанов от БСП, който заяви, че за една година таксата скача с 70 % и за това той и колегите му от групата няма да подкрепят предложението.
„Тази точка в дневния ред е абсолютно дежа вю на миналогодишните дебати и резултати. За това и аз ще си позволя да продължа в същия дух. Заложените приходи от такса смет в бюджетната прогноза за 2023 г. са 9,6 млн. лв., а с увеличението са заложени постъпления от 7,5 млн. лв. От къде идва това разминаване от 2 млн. лв.“, попита Стоян Витанов. Той посочи, че с увеличението за жилище от 58 кв. м таксата се увеличава с 31,09 лв., за 96 кв. м скача с 56,15 лв., а за 156 кв. м съответно с 109,41 лв.
„Темата за ТБО е актуална, но нека вкараме здрав разум. Молбата ми е да помислим какво означава шоково увеличение. Предложеното увеличение е разумно и плавно и е в рамките на между 3 и 5 лв. на месец“, заяви Росен Иванов от ГЕРБ.
Елена Чамуркова от „Демократична България – Обединение“ заяви от трибуната, че когато се предлага увеличение на ТБО без повишаване на качеството на услугата и без контрол, усещането на гражданите е, че те са третирани като „ходещи портмонета“.
„Ще се спра на две цифри. Едната е 10,2 млн. лв., които ще плащаме и плащаме всички търновци до 2026 г. за сметосъбиране и сметоизвозване за гр. В. Търново, Шереметя, Малки чифлик и Арбанаси. Другата сума – 4,5 млн. лв. е по 4-годишния договор за поддръжка на улични платна, площади, паркове и др. във В. Търново. Общият сбор прави 14,7 млн. лв., като това е една част от всичко, което плащаме. Тук не е включена издръжката на ОП „Зелени системи“ и разходите за над 20 населени места в общината“, каза още Елена Чамуркова. Тя постави и някои въпроси, отправени към нея от граждани – колко пъти са мити улиците на града, подобрена ли е услугата в населените места и др.
„В документите, които са ни представени няма информация как могат да бъдат намалени разходите. Къде беше Общината цяла година след като видя, че не достигат парите и не направи една широкомащабна кампания за компостирането. Това е един чудесен вариант, който хората в населените места щяха да използват“, заяви д-р Мавроди Калейнски от „Демократична България“. Той попита и защо кметовете и кметските наместници не са изразили мнение относно предложението за увеличение на такса смет.
Думата взе и главният еколог в Общината Зорница Кънчева-Миладинова, която обясни, че с повишението се очакват повече приходи в размер на 1 млн. лв. Средствата ще бъдат използвани за закупуване на контейнери за биоразградими отпадъци, каквито Общините трябва да имат от 2023 г., за изграждане на система за разделно събиране на отпадъци в общинските структури, както и за изграждане на две площадки в Ресен и Килифарево като тази в „Дълга лъка“
„Общината отдавна има изработена методология за едно по-справедливо определяне на такса смет на база на количеството отпадъци. Но не можем да я приложим, защото ни спира Законът за местните данъци и такси“, каза още Зорница Кънчева-Миладинова.
В крайна сметка предложението беше подкрепено с 23 гласа „за“, 9 – „против“ и един – „въздържал се“. Така от догодина ТБО става 2,2 промила за В. Търново. За Дебелец, Килифарево, Арбанаси, Вонеща вода, Войнежа, Въглевци и Райковци таксата става 7,5 промила, а за останалите населени места – 6,5 промила. Жителите на Шереметя ще плащат 2 промила, както и останалите населени места и сгради извън регулация. Без промяна остава таксата за нежилищни имоти на физически и юридически лица, която е 6 промила. Общината, училищата и университетите ще заплащат ТБО в размер на 60 % от определения им годишен размер, съгласно решението на местния парламент.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново