Общински съветник направи виртуална приемна за жалби и сигнали на граждани

Публикувано на ср, 9 Ное. 2022
488 четения

Общинският съветник Димитър Чолаков направи мобилно приложение за подаване на жалби и сигнали от гражданите на община В. Търново. Приложението “VTBG” може да се инсталира безплатно от App Store и Google Play, а подаването на сигналите става бързо и лесно от мобилния телефон. Чрез апликацията могат да се качат снимки и да се посочи местоположението на въпросния обект, за който се сигнализира.

„За една години като общински съветник, успях да се убедя, че жителите на община В. Търново са лишени от достъп до представителите на местната власт. Не по-малко важно е, че кметът на община В. Търново няма приемен ден. От управляващите зависи както визията и развитието на общината, така и решаването на редица текущи злободневни проблеми“, заяви Димитър Чолаков. Той уточни, че повечето от питанията в местния парламент, отправени от него, са по проблеми, за които е сигнализиран от граждани. Общинският съветник посочи, че физически няма възможност да проведе толкова срещи колкото би искал и за това решава да създаде виртуалната приемна. За разработването на мобилното приложение са помогнали IT специалистите Юри Стойнов и Цветан Пеняшки, допълни Димитър Чолаков.

„Предвидили сме регистрацията да става чрез профила във фейсбук. Едната причина е да е лесно и удобно и само с едно натискане на бутона потребителят да може да се регистрира, без да е необходимо да попълва регистрационни форми. За целта не се изискват лични данни, ние ще имаме достъп само до публичния профил на потребителите, а обратната връзка с тях ще е посоченият в профила им имейл“, обясни Юри Стойнов.

Общинският съветник Димитър Чолаков обясни, че за обхващането на подадените сигнали разчита на негови приятели и съмишленици. В приложението вече са постъпили и първите сигнали – за счупена шахта на ул. „Козлодуй“ и за нерегламентирано сметище, образувано от работници на строителна фирма, които са на обект на ул. „Черни връх“. Сигналите ще бъдат групирани и подавани към съответната институция, в чиито компетенции попадат. В бъдеще се планира приложението да бъде надградено с нови функционалности, обясниха неговите създатели.

Весела БАЙЧЕВА

сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново