Общините прилагат спешни мерки, за да не нарушат еврорегламент за транспорта

Публикувано на вт, 20 Ное. 2012
197 четения

Редица договори за автобусни превози изтичат тази година, а Общините, които са възложители на линиите, масово може да се превърнат в нарушители на еврорегламент за транспорта. Това заяви областният управител проф. Пенчо Пенчев. Налага се губернаторът да пише писма до кметовете и общинските съвети, с които да им напомня, че имат право да приложат предвидените спешни мерки.
Такъв е случаят с автобусната линия Велико Търново – Пловдив, чийто договор изтече на 14 ноември т. г. Според еврорегламента от 2007 г. най-малко една година, преди да се възложи обществена поръчка или концесия за автобусна линия от междуселищния транспорт, това намерение трябва да бъде оповестено публично.
Като спешна мярка след решение на ОбС и с разрешение от областния управител кметът има право чрез възлагане да удължи договора по линията до 1 година. Такова решение беше взето от Великотърновския общински съвет на извънредна сесия в сряда вечерта.
Почти всички общини имат такива автобусни линии, чийто договори изтичат, и са потенциални нарушители на разпоредбите на Европейския парламент и на Съвета и са пред риск. Решението е да направят пряко възлагане на превоза, но най-много за една година, посочи губернаторът.
Здравка МАСЛЯНКОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново