Община Павликени с отрицателно становище за завода край Върбовка

Публикувано на пн, 19 Дек. 2022
437 четения

Община Павликени е дала отрицателно становище по Оценката на въздействието върху околната среда за бъдещия завод за каменна вата в село Върбовка, който предвижда и инсталация за изгаряне на отпадъци. Това заяви кметът на Община Павликени инж. Емануил Манолов. Той уточни, че все още няма яснота кога ще бъде насрочен новият Експертен екологичен съвет по инвестиционното предложение.
Първият съвет одобри екологичната оценка, но директорът на Регионалната екоинспекция във В. Търново не се съобрази с него и насрочи втори експертен съвет, който трябваше да се проведе на 24 ноември, но беше отменен. Причините, посочени от РИОСВ за отлагането му е необходимостта от отстраняване на процедурен пропуск.
“Нямаме яснота кога ще се проведе Експертният екологичен съвет. Ние на 18 ноември, в срока, който ни поискаха, пратихме писмено отрицателно становище на база на проведената подписка в общината. Нямаме контакт и с инвеститорите, нямаме контакт и с РИОСВ. Мина цяла година и можеше всичко да е събрано и да се излезе с окончателно становище, тъй като цялата община сме в неведение”, заяви инж. Емануил Манолов. По думите му казусът е разделил обществеността и според него решението трябва да се вземе от експерти. “Аз, като кмет ще се съобразя с мнението на висшестоящите институции. Дано казусът се разреши по-скоро, за да спре това напрежение в обществото”, каза още инж. Емануил Манолов.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново