ОбС в Свищов опрости на болницата заем от 100 000 лв.

Публикувано на пн, 19 Ное. 2012
165 четения

Общинският съвет в Свищов опрости на болницата в града заем от 100 000 лв. В петък на извънредна сесия след почти 6-часови дебати за тежкото финансово състояние на лечебното заведение съветниците единодушно гласуваха отпуснатият през май възмезден общински заем да бъде трансформиран като безвъзмезден, тъй като болницата не може да върне парите. Решението подкрепиха още депутатите д-р Ваньо Шарков и Аспарух Стаменов и заместник здравният министър д-р Минчо Вичев, които присъстваха като гости. Те обаче не се ангажираха с нормативни промени относно финансирането на общинските болници и с това попариха надеждите на общината в Свищов за държавна подкрепа.
245 000 лв. като помощ от общината е получила т.г. болницата, има предложение за още 36 000 лв., които ще гласуваме на редовната сесия на 29 ноември, коментира Светлана Георгиева, председател на Общинския съвет. Тя отчете, че лечебното заведение е натрупало дългове от 1,9 млн. лв., но голяма част от тях имат споразумения за разсрочено връщане. Това обаче е довело до неизплащане на заплатите на медиците от юни тази година.
Заради липсата на заплати атмосферата в болницата е тревожна, лекари и сестри заплашват да напуснат. Финансово общината прави всичко възможно, за да задържи специалистите, коментира Георгиева. Тя посочи, че стационарът има да получава 120 000 лв. от здравната каса за дейност, извършена в началото на годината, но парите ги няма. Общинската хазна се опитва да помага и спестява всеки лев за болницата, но не можем да се преборим със здравната каса да изплати тези пари, заяви председателката на Общинския съвет. По думите й сегашният болничен управител полага усилия лечебното заведение да оцелее, но има лимит и който да е директор не може да се справи само с недостигащите приходи от здравната каса.
И докато съветници и депутати дебатираха разпалено финансовото състояние на стационара, заседанието беше прекъснато заради сватба. Тъй като залата за сесии и сватбени ритуали е една, местният парламент трябваше да напусне, за да се проведе бракосъчетание. Смятахме да приключим сесията до 17 часа, но не успяхме. Затова се наложи да направим почивка и да освободим помещението за сватбарите, обясни Светлана Георгиева. След това дебатите за болницата продължили разпалено докъм 20 часа.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново