Няма санкционирани за ремонта на старинния мост в Дебелец

Публикувано на чт, 24 Ное. 2022
490 четения

Община В. Търново до момента не е налагала финансови санкции на участниците в ремонта на старинния мост в Дебелец. Това заяви кметът на В. Търново Даниел Панов по повод питане на общинския съветник от „Демократична България – Обединение“ Елена Чамуркова. Повод за него е недоволството, което предизвика ремонтът на 300-годишния мост заради по-светлия цвят на използвания камък за парапета, което нарушава автентичния му вид. На вчерашното заседание общинският съветник представи и снимки, които показват, че каменните парапети вече са започнали да се рушат, макар реално ремонтът да не е приключил.
„В рамките на последните няколко месеца това е второто ми питане по темата. Първото беше отправено на сесията през януари, когато обществеността бе скандализирана от „бутафорния“ ремонт на изградения през 17 в. мост – паметник на културата, а започналата му реставрация не кореспондираше с автентичния вид на съоръжението, послужило за макет
на моста в град Бяла, построен от майстор Колю Фичето. По темата сезирах Инспектората за опазване на културното наследство. Наред с това казусът бе поставен и във фокуса на Министерството на културата“, заяви Елена Чамуркова.
През април от писмо на Инспектората по опазване на културното наследство стана ясно, че ремонтът е започнат без проектът да е съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство. На 1 юни 2020 г. е съгласуван работен проект за възстановяване на каменния мост в част конструкции. Изискано е “да се представи за съгласуване работен проект за консервационно-реставрационни работи по автентичната каменна структура на моста. Оказва се обаче, че изисканият проект е внесен в НИНКН едва на 31 януари 2022 г., когато ремонтът е в напреднала фаза на етап акт 14, т. е. груб строеж.
„Според контролния орган са налице две престъпления, за които се предвиждат наказания парични глоби, лишаване от свобода до 5 г., като е възможно длъжностните лица да бъдат лишени от права по реда на Наказателния кодекс“, допълни Елена Чамуркова. И попита какви мерки е предприела Общината като възложител, има ли санкционирани лица и ако има, кои са те.
В отговора си кметът посочи, че предвид аварийното състояние на моста разрешителното за строеж е издадено на 1 октомври 2019 г. „Във връзка с писмо на главния директор на Инспектората за опазване на културното наследство на 20 май т. г. е извършена проверка от РДНСК – В. Търново с предписание за спиране на строежа или части от него, които се извършват. Община В. Търново до момента не е налагала финансови санкции на участниците в строителния процес“, заяви Даниел Панов. И уточни, че строително-ремонтните дейности на обекта ще бъдат подновени след съгласуване на проекта за консервационно-реставрационни работи с НИНКН в частта каменна зидария и парапети. След тяхното приключване мостът ще бъде въведен в експлоатация.
По повод авторския надзор, който е на стойност 6300 лв. с ДДС, към момента няма извършено плащане на фирмата изпълнител „Билдплан-08“ ЕООД. То ще бъде направено след въвеждане в експлоатация на съоръжението. При некачествено, забавено или друго неизпълнено задължение по осъществяване на авторския надзор от изпълнителя, той дължи неустойка в размер на 4,5 % от стойността на услугата за всяко констатирано неизпълнение, която се удържа от възнаграждението.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново