НС прие оставката на правителството

Публикувано на пт, 22 Февр. 2013
190 четения

Росен Плевнелиев

С 209 гласа “за” Народното събрание прие оставката на правителството на Бойко Борисов. Петима независими депутати гласуваха “против”. Само един народен представител, също от независимите, гласува “въздържал се”. При гласуването на оставката в парламента дойдоха деветима от министрите в кабинета, но не и самият министър-председател Бойко Борисов Той се появи в залаjd минути преди самото гласуване.
В емоционална реч от трибуната Борисов хвърли “бомба” като обясни, че в службите е имало сигнал за готвен атентат срещу него и поръчителят е Ахмед Доган. Като причина посочи борбата му срещу престъпността. “Излъчете комисия и проверете!”, настоя той пред Лютви Местан. “Аз не съм страшен, страшни са тези, които ме поръчват”, обяви още той. След това Борисов и всички министри излязоха пред парламента, където бе организиран митинг в тяхна защита.
Президентът Плевнелиев изрази изненадата и разочарованието си от оставката на кабинета в изявление, което направи веднага, след като тя бе приета от парламента. Още днес държавният глава започва консултации с политическите партии за сформиране на ново правителство. Той обяви, че ще покани всички лидери на обща среща, за да няма съмнение в задкулисни договорки.
Плевнелиев подчерта, че в понеделник ще връчи мандат на ГЕРБ, ако те го върнат, процедурата ще продължи както е по конституция. Ако не се стигне до споразумение, президентът заяви, че ще състави служебно правителство, към което ще има и обществен съвет от граждански организации и синдикатите.
Той обаче предупреди, че служебното правителство не може да извърши радикални промени, защото има ограничен по време и обем мандат, а и не може да променя закони, тъй като няма да има работещ парламент.
Няма нищо страшно, когато едно правителство падне. Наскоро в Белгия направиха две години без правителство, но разликата между нас и тях е в институциите, тъй като при тях работят, изтъкна Плевнелиев.
Президентът обяви, че намира идеята за Велико народно събрание за прибързана и смята, че ако не бъде осъществена както трябва, ще доведе страната до по-тежка криза.
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново