Не е ясно колко струват щетите от вандалски прояви в парковете

Публикувано на пт, 25 Ное. 2022
279 четения

Не е ясно на каква сума възлизат щетите от вандалски прояви в парковете в община В. Търново. Това стана ясно по време на заседанието на местния парламент по повод питане на общинския съветник Михаил Михалев.
“Всекидневно ставаме свидетели на вандалски прояви в различни паркови пространства и детски площадки във В. Търново и други населени места от общината. Много често се чупят пейки, детски съоръжения, късат се и се крадат цветя, деформират се кошчета и дори се палят огньове от дървени конструкции. За най-голямо съжаление извършителите на подобни деяния почти не се установяват. В същото време в парковете и детските площадки липсва охрана и постоянно видеонаблюдение, което може да изиграе превантивна роля за намаляване на посегателствата над общинска собственост”, посочи Михалев. В тази връзка той попита кмета на старата столица на каква стойност са нанесените щети от вандалски прояви за година, както и за последните 10 г. и има ли видеонаблюдение в някои от парковете и детските площадки.
“Не може да се определи точната сума, която се заплаща от Община В. Търново, тъй като една част от дейностите се извършват от ОП “Зелени системи”, а както е известно, предприятието не фактурира разходите си на база единични цени за извършена дейност. Фирмата, която изпълнява договор за текущ ремонт на паркове и детски съоръжения, не разделя в отчетите си повредите от вандалски прояви и от амортизация”, заяви кметът на В. Търново Даниел Панов. Той уточни, че общият размер на разходите за текущ ремонт на детски площадки в общината за миналата година е 69 238 лв.
Видеонаблюдение е изградено в централната част на парк “Марно поле”, но въпреки това и там има изпочупени съоръжения, а извършителите не са открити, призна градоначалникът. В парк “Света гора” има жива охрана, като в договора на фирмата е включено извършването на ремонт за тяхна сметка на повредените съоръжения.
“Единствената ефективна дейност в тази област е поставянето на жива охрана във всички паркове и детски площадки, което е непоносим разход за Община В. Търново. При подготовката на следващия общински бюджет се обмислят варианти за осигуряване на средства за жива охрана на най-пострадалите паркове и детски площадки”, каза още Даниел Панов. Той благодари на полицията за съдействието и за това, че обходни двойки униформени обикалят различни райони на града като част от превенцията срещу подобни хулигански прояви.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново