Назначават служебно РИК във Велико Търново за референдума

Публикувано на чт, 22 Ное. 2012
599 четения

Централната избирателна комисия ще назначи служебно Районна избирателна комисия във Велико Търново, която ще отговаря за провеждане на национален референдум за АЕЦ “Белене”. На 27 януари 2013 г. следващата година гражданите ще отговарят на въпроса “Да се развива ли ядрена енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?”.
Причината за служебното назначение е, че консултациите за избор на РИК при областния управител проф. Пенчо Пенчев бяха прекратени заради липсата на консенсус между политическите партии. Според решение ЦИК комисията във В. Търново трябва да е съставена от 13 членове, разпределени по следния начин: ГЕРБ – 6 места, “Коалиция за България” и ДПС по 2 места, “Атака”, “Синята коалиция” и НДСВ по едно.
От името на ГЕРБ Цветанка Недева и Тодор Тодоров поискаха управляващите да имат в РИК председател, зам.-председател и четирима членове. За председател на РИК те предложиха юриста Десислава Йонкова, която оглавяваше ОИК за местните избори 2011 г. За зам.-председателското място бе издигната кандидатурата на Милена Радославова, също с юридическо образование, и за членове на комисията – Красимира Петрова, Росица Динева, Николинка Митева и Паскал Паскалев.
От “Коалиция за България” протестираха срещу решението на ЦИК, според което коалицията следва да има двама членове в състава на районната комисия. Областният председател Марияна Бояджиева заяви, че съотношението ГЕРБ – “Коалиция за България” на последните парламентарни избори през 2009 г. не е 3:1, а 2,5:1, което означава, че трябва да имат 3 места в РИК, а не две.
От “Коалиция за България” поискаха три места, в т.ч. мястото на секретар, което да заеме юристката Ирена Стасинополу, а членове да бъдат Йордан Петров – юрист, и Маргарита Корчева, електроинженер.
Предложението на ДПС бе един от техните представители – юристката Анна Зангова, да заеме заместник-председателското място, а другият да е Благой Златанов.
От “Атака” издигнаха кандидатурата на Милен Павлов. Д-р Даниела Лаловска да представлява Синята коалиция поиска Д-р Мавроди Калейнски. От името на НДСВ Красимир Генчев издигна Евгени Николов.
Атанас Атанасов от ДПС протестира, че не е справедливо ГЕРБ да получи председателското и зам.-председателското място и даде пример със състава на ОИК – В. Търново, където ДПС получи мястото на заместник-председател, БСП имаше секретар, а ГЕРБ – председател. Тодор Тодоров отстъпи с мотива, че в името на добрата работа и консенсуса оттегля кандидатурата на партията за зам.-председател.
Възникна и казус, според който д-р Калейнски не може да представлява “Синята коалиция” без пълномощно, подписано от двамата съпредседатели – Иван Костов (ДСБ) и Мартин Димитров (СДС). Областният управител даде 10-минутна почивка, за консултация с ЦИК. След запитването от Централната избирателна комисия по факс бе получено копие на пълномощното, подписано от съпредседателите на Синята коалиция – Мартин Димитров и Иван Костов. От името на “Коалиция за България” Марияна Бояджиева протестира полученото пълномощно с мотива, че това е копие и подписите не са в оригинал. Това бе записано в протокола, въпреки че до фактическо разпределение на местата в РИК не се стигна, тъй като от “Коалиция за България” не приеха това разпределение на местата.
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново