Диабетичка иска по 288 лв. на месец от Общината за инсулинова помпа

Публикувано на чт, 22 Ное. 2012
314 четения

Детската учителка Райна Недялкова от В. Търново моли общината да й отпусне месечна помощ от 288 лв. за лечение с инсулинова помпа. Жената страда от диабет от дълго време и единственото спасение от тежките усложнения на заболяването е инсулиновата помпа. Такава тя вече има, но консумативите за нея са скъпи – между 80 и 500 лв. месечно, в зависимост от модела на устройството. Нито помпата, нито консумативите за нея се поемат от здравната каса.
Учителката е подала молба за помощ и до Агенцията за социално подпомагане.
Няма практика да отпускаме месечни помощи за лечение, обясниха от здравния отдел на общината. Досега е имало молби за помощи, но те са били еднократни. А в случая не можем да си позволим да осигуряваме всеки месец средства на жената, коментира д-р Диляна Вачкова от отдела по здравеопазване.
По случая потърсихме д-р Петя Илиева, ендокринолог и общински съветник. Тя обясни, че наистина лечението с инсулинова помпа е по-модерно, то се прилага при пациенти с лабилен диабет, при които трудно се постига контрол на кръвната захар. Според д-р Илиева има алтернативи, които също дават добър ефект. В случая Недялкова трябва да потърси ендокринолог за определяне на друга терапия, след като няма финансова възможност да поддържа инсулиновата помпа. Дори общината да отпусне еднократно тези 288 лв., те няма да решат проблема, коментира д-р Илиева.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново