Най-масовият протест се проведе във Велико Търново

Публикувано на пн, 25 Февр. 2013
2592 четения

Румен Димитров (в средата) и Ивайло Любенов бяха освиркани и с намесата на полицията бяха изведени от митинга.

Изгониха от митинга общински съветник и бившия му колега

Близо 1000 великотърновци се включиха в протестния митинг-шествие срещу монополите и смяна на политическата система. 5-годишният Теодор Мичев стана водачът и лицето на протеста вчера, който беше най-мащабният в последните дни в старата столица. Шествието тръгна от Община Велико Търново, затвори улиците и стигна до касите на “Енерго-Про” до пазара. Великотърновци отдадоха минута мълчание и сведоха глави до паметника на Васил Левски.
Българският трибагреник, черно знаме с череп и кости и плакат “Прекрасен ден за революция” водиха шествието.
Тайландец съзря туристическа атракция в протеста и му направи дълга фотосесия. Млади момичета бяха изрисували лицата си с българското знаме.
Пред касите на енергото Господин Гюров от “Обединени за глобална промяна” изчете исканията на протеста: “Незабавно прекратяване на всички съдебни дела срещу потребители на ток, клиенти на ЕРП-тата, топлофикациите и ВиК, до установяване на легитимността на сметките; преминаване на ЕРП-тата в ръцете на държавата в съответствие с европейските норми и директиви; премахване на всички посредници, а НЕК да поеме техните функции; разтрогване на договорите, ощетяващи държавата и българските граждани; 50 % гражданска квота в ДКЕВР; индивидуални договори с топлофикациите и всеки клиент да има право да прекрати своя договор с едномесечно предизвестие; премахване на дружествата за топлинно счетоводство; разтрогване на всички концесии, касаещи доставката на вода, и държавата да поеме функциите на концесионните дружества.”
Докато се изчитаха 20-те искания за промяна, приети на срещата в Сливен, няколко политически лица взеха трибагреника и застанаха зад него пред касите на енергото. С освиркване и възгласи “Партиите, вън”, и намесата на полицията бяха изведени общинският съветник Румен Димитров, бившият му колега Ивайло Любенов и екссекретарят на областната управа Георги Димитров.
Протестиращите се скараха при избора кой да ги представлява. Излъчени бяха 7 кандидатури за 5-членен организационен комитет, който да се оглави от 22-годишния студент по политология Светлин Тачев. Кандидатурата на 45-годишния Алеко Младенов, който на последните местни избори беше кандидат общински съветник, скара митингуващите, които настояваха представителите им да са без досиета и да не са се явявали на избори.
Протестът във Велико Търново издигна искане за възстановяване на националния суверенитет на българите. Великотърновци поставиха 48 часа срок на президента Росен Плевнелиев да не разпуска Народното събрание и да принуди депутатите да гласуват промени в изборния кодекс, които да допуснат гражданите в управлението на страната. Ако не ги изпълни, ние сме го избрали, ние ще го свалим, заканиха са митингуващите в старата столица. Те настояват президентът да не назначава служебно правителство, а програмно, което да започне спешни мерки.
Протестиращите вдигнаха юмруци в знак на национално единство. Издигнаха плакати за прелялата чаша на търпението им срещу мизерията, монополите, високите данъци, корупцията, високомерието, безработицата и бедността. На няколко пъти скандираха “Искаме промяна, а не подмяна”, “Смяна на системата”, “Революция”.
По същото време в страната стотици хиляди окупираха улици и площади с идентични искания. Най-масов беше протестът в София, който продължи повече от четири часа. Над 30 000 излязоха във Варна, в Пловдив се събраха над 10 000 души. Хиляди имаше и на протести в Стара Загора, Казанлък, Русе, Шумен, Пазарджик, Кърджали, Ловеч и десетки други градове. Вчера беше най-масовият протест в страната.
Здравка МАСЛЯНКОВА, сн. Пламен КАРАИВАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново