Над 75 млн. лв. чака Община Свищов по Плана за възстановяване и устойчивост

Публикувано на чт, 31 авг. 2023
175 четения

Над 75 млн. лв. очаква Община Свищов от Плана за възстановяване и устойчивост. Това заяви кметът Генчо Генчев. Средствата са за общо девет проекта, като по шест от тях има одобрено финансиране. Близо 40 млн. лв. се очакват по проектното предложение за индустриалния парк, обособен на мястото на старите казарми в града. Със средствата се планира да се изгради цялостната инфраструктура в района, като към парка вече има и заявен инвеститорски интерес.
Крайдунавската община има одобрен проект за над 1,1 млн. лв. за внедряване на мерки за енергийна ефективност на уличното осветление, също по Плана за възстановяване и устойчивост. Той предвижда подобряване на качеството и намаляване на годишните разходи за електрическа енергия. Одобрен е и проектът за изграждане на младежки център в Свищов, като заложеният финансов ресурс за него е в размер на 1,8 млн. лв.
Общината има проектни предложения и за модернизация на образователната среда в сградите на СУ “Димитър Благоев” и филиала на ДГ “Васил Левски” в Свищов, които са на стойност 6,5 млн. лв. Разработени са също проекти и за социалната инфраструктура – Дома за стари хора “Мария Луиза” в Свищов и Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция в Овча могила. Подготвени са проекти и за читалищата в Козловец и Овча могила.
Два проекта са входирани и пред Националния доверителен екофонд за енергийна ефективност на ДГ “Чиполино” в Свищов и за минералния извор.
Отделно Общината ще кандидатства по Програма INTERREG VI-A Румъния – България с проект “Зеленият Дунав”, който ще се реализира съвместно с община Калафат, Румъния.
Целта на проекта е развитие на зелена инфраструктура и по-конкретно на жк “Дунав”, който се намира в североизточната част на Свищов.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново