Министърът на МВР откри „старите нови“ управления в Стражица и Полски Тръмбеш

Публикувано на вт, 14 май 2024
1067 четения

Вътрешният министър Калин Стоянов откри „старите нови“ полицейски управления в Полски Тръмбеш и Стражица. Преди две години със заповед на предшественика му Бойко Рашков двете управления бяха „понижени“ и преобразувани в полицейски участъци. Тогавашните мотиви на ексминистър Рашков бяха за преструктуриране с цел оптимизиране на разходите в системата на МВР. Според Калин Стоянов обаче с вземането на това решение и с изпълнението му е била допусната една огромна грешка.
„Бойко Рашков въз основа на някакви анализи и математически формули с лека ръка закри много структури на МВР на територията на цялата страна: полицейски участъци, районни управления, групи за охрана на държавната граница. Днес, когато говорим за Шенгенско пространство и за мигрантски поток, за увеличаване на сигурността, няма как да продължим да работим успешно и ефективно с ограничени и закрити структури. Затова взехме решение за тяхното възстановяване. Много лесно може да се разруши нещо, но след това то трудно се възстановява. Трябва да се увеличи сигурността и спокойствието на гражданите в страната и чувството на справедливост. Трябва да се намали броят на престъпленията и да се увеличи процентът на разкриваемостта им“, очерта министър Калин Стоянов акцентите в бъдещата работа пред служителите от двете възстановени полицейски управления. Той подари на кметовете на двете общини: Йордан Цонев – на Стражица, и Георги Чакъров – на Полски Тръмбеш, плакет с логото на МВР. Кметът Чакъров пък подари на министъра копие реплика на каменна гранична колона.
Министърът съобщи и още една добра новина. Осигурени са 2,5 млн. лв. за основен ремонт на старата и доста амортизирана вече сграда, в която от години се помещава полицията в Полски Тръмбеш. Освен това, най-вероятно полицията в общинския център ще получи и един от новите автомобили, осигурени за нуждите на служителите от „Пътна полиция“. „Гордейте се, че сте част от системата на МВР“, призова министърът служителите от двете възстановени управления.
Кметовете на двете общини не скриха огромното си задоволство от решението за възстановяване на двете полицейски управления съществуването на които, според тях, е повече от необходимо.
„Направеното преди две години беше един несправедлив акт, който отслаби сигурността в общината. Сега наред с увеличаването на сигурността вече ще се увеличи и самочувствието на работещите в управлението служители“, каза кметът Георги Чакъров. „В тази ситуация нас ни постави един човек в деменция и един човек в нетрезво състояние. Изказвам днес сърдечните си благодарности на министър Калин Стоянов за професионализма му и проявеното разбиране. Ако тази грешка беше продължила, това със сигурност щеше да има и още по-тежки последици. Ние от общината се ангажираме да направим всичко необходимо за нормалното функциониране на полицейското управление“, обеща кметът на Стражица Йордан Цонев. Той припомни, че преди 2 години наред с „понижаването“ на управлението в участък е бил ликвидиран и дотогавашният участък в село Камен, който значително е облекчавал работата в общинския център.
Районното управление в Полски Тръмбеш съществува от 1983 г. като към настоящия момент то покрива 15 населени места с население от 14 451 души. Управлението в Стражица е създадено преди 42 години и обхваща 22 населени места с общ брой на населението 12 7821 души. Кметът на Стражица Йордан Цонев шеговито сподели, че първият път в началото на 80-те години то е било открито от вътрешен министър с фамилия Стоянов (Димитър Стоянов) и сега повторното си възстановяване отново дължи на министър с фамилия Стоянов (Калин Стоянов).
Преди официалното откриване и прерязването на лентите на двете полицейски управления бяха извършени водосвети за здраве и успехи. А в Стражица беше плиснато и менче с вода, за да им върви на работещите в сградата по вода и те никога да нямат несполуки и непреодолими пречки и препятствия. След откриването на двете възстановени полицейски управления, министърът разгледа и специализираните площадки по пътна и пожарна безопасност в Балван.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново