Между 30 и 35 лв. е цената за килограм череши

Публикувано на пт, 12 май 2023
790 четения

Между 30 и 35 лв. е цената за килограм череши на пазара във В. Търново. Тази цена на сезонния плод не е необичайна по това време на годината, като само няколко дни по-рано първите количества бяха пуснати на цена от 50 лв. В момента на българския пазар се предлагат само вносни череши дори на двойно по-високи цени. В социалните мрежи се появиха снимки от Пловдив, където има череши по 75 лв. за килограм, а в София се предлагат дори по 80 лв.
Черешите на пазара във В. Търново са внос от Гърция, като се очаква да бъдат доставени и български, на по-ниски цени, обясниха търговци. Въпреки високата цена на вкусния плод интерес от страна на купувачите не липсва, макар че купуват по-малки количества, колкото да опитат. Предлагат се и чашки с по 100 грама.
Според Асоциацията на овощарите в България тази година се очаква по-слаба реколта при черешите заради ниските температури през март, които доведоха до измръзването на плодовете. Това от своя страна неминуемо ще се отрази и на крайната цена. Прогнозите са за цени между 6 и 10 лв. за килограм. Като причина родните овощари посочват и нарасналите разходи през миналата година, които са скочили с 50 % спрямо 2021 г.
Другият сезонен плод, който в момента се радва на интерес от страна на клиентите, са ягодите, които вървят по 6 лв. за килограм. Те обаче са български и са от Кричим, обясни една от продавачките на пазара. Прогнозите им са, че в следващите седмици цените и на ягодите, и на черешите ще се понижат, а интересът на клиентите ще бъде значително по-голям.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново