Инфомобилът на “Южен поток” мина през Велико Търново

Публикувано на пт, 28 Ное. 2014
647 четения

Велико Търново е петият български град, през който мина информационната кампания на газопровода “Южен поток”.

Усилено популяризиране на газопровода “Южен поток” върви от няколко дена в България, въпреки че ЕС не дава зелена светлина за изграждането му. Вчера огромна информационна платформа на газопровода за руския газ беше във Велико Търново като част от мултинационалната кампания “Да свържем Европа”. Инфомобилът ще мине през 10-те областни града на България, през чиято територия ще минава евентуалното трасе на газопровода. Кампанията вече е приключила в Унгария и Сърбия.
“Южен поток” е глобален инфраструктурен проект на “Газпром” по строителство на енергийно трасе, по което се планира годишно да се доставят в Южна и Централна Европа до 63 млрд. кубически метра газ. По проектите, които през миналата година минаха публично обсъждане в областта, 66 км от газопровода ще преминават през Великотърновска област. Тръбите ще пресичат землищата на общините Павликени, Полски Тръмбеш, Горна Оряховица и Стражица. Българското трасе ще е 541 км.
Преди няколко дена през руските медии министърът на икономическото развитие Алексей Улюкаев предупреди, че ако Европа продължава да пречи на проекта “Южен поток”, то Русия може въобще да се откаже от него. За Кремъл приоритет става изграждането на газопроводи за руски газ към Азия. Ръководителят на Фонда за национална енергийна сигурност Константин Симонов отбелязва, че за доставките в Европа Русия ще използва “Северен поток”, “Син поток” и “Ямал-Европа”. Украйна също остава като опция. През страната минава половината от руското синьо гориво за Стария континент.
Здравка МАСЛЯНКОВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново