Христо Стоев, кандидат за общински съветник от ГЕРБ: Децентрализацията е стимул за подобряване на диалога между местната власт и предприемачите

Публикувано на чт, 26 окт. 2023
138 четения

На 28 години, роден е в гр. Велико Търново, съдружник и управител на една от водещите финансово-счетоводни кантори във великотърновския регион. Завършил е магистърска степен със специалност „Счетоводство и контрол“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и бакалавърска степен по специалност „Икономика и бизнес“ в УНСС. Семеен.
Общински съветник в мандат 2019-2023 г., член на постоянните комисии по икономически въпроси, бюджет и финанси и др. Това е Христо Стоев, част от листата за общински съветници на ГЕРБ с номер 7.

Да съм общински съветник за мен не е самоцел, а чест и отговорност. Кандидатите в листата на ГЕРБ във Велико Търново са успели и можещи хора от всички обществени сфери, всеки един от тях достойно ще представлява жителите на общината в местния парламент, казва Христо Стоев. Според него избирателите ще оценят хората, които са доказали, че могат да управляват правилно общината, да предлагат и вземат работещи решения. През последните четири години ние доказахме, че можем да се справим с предизвикателствата на няколко вида кризи и да запазим финансовата стабилност на Общината, без да вдигаме данъците, допълва икономистът.
Прави ми впечатление, че заявка за участие в управлението на общината на тези избори дават хора, които дори не знаят как се формира местния бюджет, не са наясно с правомощията на общинския съвет по отношение управлението на публичните средства, не правят разлика между местни и делегирани дейности. Това е опасно, защото през следващите четири години общините ще са изправени пред нови предизвикателства, които изискват компетентно и отговорно управление, което не предполага „учим се в движение“, категоричен е Христо Стоев.
Въпреки ограничените възможности за развитие на общинската приходна база и нарастващия натиск за прилагане на различни национални политики, за които не е обезпечено финансиране, местната власт ще трябва да се справи с предстоящите предизвикателства. И бизнесът, и гражданите имат основания да поставят въпроса „плащаме толкова данъци, вие за какво ги харчите“. Нерядко се налага да поясняваме, че това, което бизнесът на територията на общината плаща, всъщност не отива в общината. Нещо повече, тези данъци почти нямат отношение към средствата, с които общините разполагат. Практика от последните години е на общините да се прехвърлят функции, с които никой не иска да се ангажира. В същото време са централизирани всички данъци, които зависят от икономическата активност на населението и фирмите на територията на общината, допълва икономистът.
Логично би било, общината, която създава условия за развитие на даден бизнес, да получава и част от генерираните данъци. Това ще е стимул за подобряване на диалога между местната власт и предприемачите. Днес интелигентните производства не се развиват на хиляди квадратни метри площ. Ако до вчера привличането на инвеститор беше свързвано главно с интереса на общината някой да си построи сградите на територията й, за да си плаща тук данъка и таксата за смет, днес за общината е важен икономическия профил на инвестициите. Важно е какви работни места ще се отварят, защото те определят и образователната структура на общината, те могат да са стимул за привлекателността на региона. За нас е важно да привличаме социално отговорен бизнес, повече зелени компании. Общината се грижи за цялата инфраструктура, създава условията за работа на този бизнес, осигурява административното обслужване, промотира региона и деловите му възможности и е редно тя да има дял, макар и минимален, от приноса на този бизнес в хазната. Ако част от събираните данъци остават в общината, това ще е пряк стимул местната администрация да се превърне в реален партньор на бизнеса. Затова толкова често през последните години ние говорим за децентрализация и аз съм убеден, че тя ще се случи, казва още Христо Стоев.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново