Хората от Дебелец решават да има ли склад за птичи тор край града им

Публикувано на ср, 17 апр. 2024
1409 четения

Хората в Дебелец ще решат искат ли в землището на града им да има склад за птича тор. Това съобщи за „Янтра ДНЕС“ кметът на населеното място Снежана Първанова. Преди няколко дни стана ясно, че местен земеделски производител е внесъл в РИОСВ и в Община Велико Търново свое инвестиционно намерение за изграждане на складова база за производство, преработка и съхранение на палетизиран птичи тор. Базата ще бъде разположена върху територия от 2,9 дка площ. Избраното място не попада в рамките на защитени зони, а отдалечеността му е на 1,39 км по права линия западно от населеното място. Предвижда се в склада, който ще работи почти през цялата година да се доставят и обработват по 30 тона на денонощие. Технологично биологичната тор ще се подава в бункер и по поточна линия тип редлер, ще достига до апарат за сушене. Оттам ще се обработва с палетизатор и ще се пакетира в бегове с тегло по 1 тон. В предложението си до институциите инвеститорът е акцентирал, че в намерението му не се предвижда съхранение на необработен птичи тор с цел да се избегнат силни миризми. Ако все пак такива се появят, те ще бъдат в резултат на претоварване на транспортните средства, доставящи суровината, и ще са изцяло и само в рамките на имота“, обещават инвеститорите.
Въпреки тяхно обещание, новината, че край Дебелец ще се строи склад за птича тор, беше посрещната на нож от повечето жители на града. В социалните мрежи повечето хора бяха категорични, че това не трябва да бъде допускано, защото то ще доведе до ежедневно замърсяване на въздуха в града им. „Само ненормалник би разрешил това“, възмущава се Анка Рачева. „Не само че подобна смрад не се трае, но по-алергичните направо се задушават от нея. Не само миризмата е ужасна, но и отделящите се при гниене вещества са вредни за здравето, и да си го кажем направо, са отрови за организма. Който иска да гледа животни или да прави подобни хранилища – далече от населените места. Никой не е длъжен да става заложник на комерсиални цели и апетити. Затова вонята трябва да се изнася далече от града и от хората“, пише Цветанка Стефанова. Тя прилага и конкретни медицински факти за вредата, която нанасят отпадните продукти като въглероден оксид и амоняк върху човешкия организъм. „Как така ще складират купища тор в такава близост до град, в който живеят над 3500 човека. Това е пълно безумие. Да се организираме и да кажем на служителите в Oбщината и на съветниците, че ние такова нещо не искаме до нашия хубав и чист град. Стига ни един „Кроношпан“, че сега да ни задушават и с тор“, гневи се и Димитър Иванов. „Искаме просто чист въздух да дишаме“, присъединява се и Цветанка Стефанова. „Малко по малко нашият красив и плодороден край се превръща в бунище“, обобщава Ивайло Иванов.
Кметът на Дебелец Снежана Първанова вече заяви, че застава твърдо зад своите избиратели и ще се съобрази изцяло с тяхното решение и воля. В града ще бъде проведено събрание, на което ще бъдат поканени представители на инвеститора и РИОСВ, които да дадат повече подробности за бъдещото инвестиционно намерение. „Засега се чуват различни и доста противоречиви неща около това, което възнамеряват да правят. Затова според мен най-правилното е самите експерти и инвеститора да ни обяснят от първо лице за какво действително става дума. И едва тогава ще можем да вземем някакво решение. Но каквото и да решат мнозинството от хората, аз твърдо ще ги подкрепя“, каза още кметът Снежана Първанова.

Иван ГEОРГИЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново