Голям интерес от български и чужди фирми към новата индустриална зона на Свищов

Публикувано на вт, 28 Ян. 2020
200 четения

Община Свищов сформира голям екип от специалисти за изграждането на новата градска индустриална зона. Той вече действа, като до момента е извършил хидрогеоложки доклади за терена на бившите казарми. Общинарите работят усилено и за повишаване на ангажираността на държавата с този проект, в който предстои да бъдат инвестирани около 7 млн. лв., сподели градоначалникът Генчо Генчев.
“Досега Свищов е загубил много по отношение на инвеститорите и бизнес климата за бъдещи такива. Затова нямаме време и действаме по този начин. Нашето желание е да дадем повече правомощия на държавата, за да може нещата да се случат по-бързо”, каза кметът на крайдунавския град. Той информира, че в момента предстои процедура по възлагане изготвянето на Подробен устройствен план. Подготвя се и изграждането на алтернативна пътна връзка, финансирана от държавата. Тя ще има за цел да свърже новата индустриална зона със скоростния път Русе – В. Търново.
Кметът подчерта, че от страна на местни и чуждестранни фирми интересът към новоизграждащата се зона е много голям. Сред желаещите да позиционират свои бази в нея са мебелната къща “Фаво”, металообработващото предприятие “Томика-метал” и стоманобетонният завод “Терзиев”, в който работят около 200 човека от региона. Интерес са заявили и чуждестранни фирми от областта на мебелопроизводството и земеделието.
“С екипа и темповете, с които работим, мисля, че резултатите няма да закъснеят”, каза градоначалникът и посочи, че краят на 2020 г. би бил един съвсем реален срок.
Новата индустриална зона на град Свищов ще бъде изградена върху имот, бивша собственост на Министерството на отбраната, пустеещ близо 20 г. Той бе предоставен на Общината, която реши да го използва за изграждане и развитие на производствени бази. Имотът е с площ около 350 дка, има изградена инфраструктура, излаз на река Дунав и би могъл да допринесе изключително много за развитието на града.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново