ГЕРБ-СДС печели убедително изборите в областта, „Възраждане“ втори във вота

Публикувано на пн, 10 юни 2024
895 четения

ГЕРБ-СДС отново се оказа водещата политическа сила в област Велико Търново в изборите за Народно събрание. Коалицията ГЕРБ-СДС събира 26.85 % от гласовете, което означава 16 353 гласували за тях жители на областта по данни на 100 % от обработените протоколи. Втора излезе ПП „Възраждане“ със 16.83 % от вота с 10 251 гласа. Трети са ДПС с 11.21 % от 6825 гласа. Четвърта остана „Продължаваме промяната – Демократична България“ с 10.45 % или 6366 привърженици. Пета е „БСП за България“ с 10.41 %, събрани от 6340 гласа, а шести – „Има такъв народ“ с 6.94 % от 4227 гласоподаватели. Голямата изненада на изборите е новата ПП „Величие“, която има 5.79 % от вота или 3524 гласа и е с огромен шанс да попадне за първи път в парламента. Абсолютно същото бе подреждането на партиите и в изборите за Европейски парламент.

Политическата картина в страната е малко по-различна. ГЕРБ-СДС печели и парламентарните избори, но в битката за второто място при 93.53 % от обработените протоколи надделяваше ДПС, пред „Продължаваме промяната – Демократична България“ и „Възраджане“. Партията на Бойко Борисов имаше събрани 24.63 % от гласовете, вторите ДПС – 15.89 %, третите ПП-ДБ – 14.81 %. Четвърта е „Възраждане“ с 14.04 %, пета е БСП с 7.12 %, шести са ИТН с 6.10 % и седми са „Величие“ с 4.76 %.

Осем са депутатските квоти за 4-ти МИР – Велико Търново. По закон водачите на листи получават и неразпределените с преференции гласове, а нататък в подреждането са възможни размествания според преференциалния вот. Сигурен депутат от ГЕРБ-СДС е водачът на листата проф. Костадин Ангелов. Рекордьор по преференции за пореден път е издателят Димитър Николов, който този път бе трети в листата, но отново е събрал огромен брой гласове и за шести път ще влезе в Народното събрание. Трета според преференциите е д-р Ивелина Гецова, като предстои да се разбере двама или трима депутати ще има ГЕРБ.

В ПП „Възраждане“ водачът Станислав Стоянов очаквано е и с най-силен преференциален вот, а веднага след него е общинският съветник от партията Ангел Янчев. При очакването влизане на Стоянов в ЕП, Янчев ще бъде народен представител.

В „Продължаваме промяната – Демократична България“ водач на листата и съответно с най-големи шансове е досегашният народен представител Людмила Илиева, а с най-много преференции е вторият в листата арх. Йордан Терзийски. При „БСП за България“ водач е Атанас Зафиров, който има висок вот, но ако реши да влезе от Хасково, където също води листата, с най-много преференции е третият Христо Кавалски. Сигурна политически представена партия в парламента е и ДПС с водач в региона Йордан Цонев, а при очакваното присъствие там на „Има такъв народ“ с водач Андрей Чорбанов и изненадващото вероятно влизане на „Величие“ с водач в областта Павлин Стефанов Петров разпределението на местата и в национален аспект, и на место ниво, тепърва предстои да стават окончателно ясни.

Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново