Фестивал на куклените театри и балкански живописен пленер правят във Велико Търново

Публикувано на ср, 13 февр. 2019
302 четения

Бюджет от 707 884 лв. за културни събития е предвидила през 2019 г. Общината

С бюджет от 707 884 лв. за културни събития ще разполага през 2019 г. Община Велико Търново. “С тези средства ще можем да обогатим програмата и да удовлетворим в максимална степен потребностите на възможно най-широк кръг от хора. Тази година правим опити да възстановим традицията на търновска сцена да гостуват класически музиканти от чужбина, както и световноизвестни звезди, като вече се водят разговори в тази посока”, съобщи за “Янтра ДНЕС” Нелина Църова, директор на общинската дирекция “Култура, туризъм и международни дейности” (на снимката).
Новост в културния афиш на старата столица ще е Международният фестивал на куклените театри на открито. Форумът ще премине под наслов “Лято, кукли и приятели” и ще се проведе на сцената на Арт лято край паметника на Асеневци. Там ще се играят представления не само за деца, а и за възрастни, тъй като кукленият театър за възрастни в европейски мащаб е едно добре разработено и радващо се на огромно внимание изкуство, което при нас все още звучи като екзотика.
За първи път във Велико Търново ще се проведе и Международен балкански пленер по живопис. В продължение на 10 дена, вдъхновени от красотата на старата столица, в града ще творят автори от България и съседните държави. Арт събитието се организира от Общината и Факултета по изобразително изкуство.
Средства в бюджета са предвидени и за честванията на 140-годишнината на Учредителното събрание и приемането на първата българска конституция – Търновската. Център на тържествата е В. Търново, а техен патрон е председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Кулминацията на честванията ще бъде на 15 и 16 април. Тази година се навършват и 150 години от създаването на читалище “Надежда”, което е едно от най-старите в България. Назад във времето то е било домакин на три народни събрания, затова културната институция ще се включи в подготвяните изложби за Търновската конституция, предоставяйки старопечатни книги, архивни протоколи и други интересни артефакти.
Най-голямо финансиране по традиция е предвидено за празника на старата столица 22 март, международното изложение “Културен туризъм”, фестивала “Сцена на вековете” и честванията на 111-годишнината от Независимостта на България 22 септември.
Запазено място в културния календар има и Летният фестивал на класическата камерна музика “Arbanassi summer music”, който се организира от Регионален исторически музей с подкрепата на Общината и Фламандската кралска филхармония от Антверпен. За 10-годишнината т.г. са подготвени 5 различни концерта в средновековните църкви “Св. Архангели Михаил и Гавраил” и “Св. Георги” в Арбанаси. Международният фестивал на историческите възстановки “Ежедневието на средновековния Търновград” т.г. ще бъде посветен на темата “Вкусът на Средновековието”. Той ще представя семейния бит и храната, но не само нейния вкус, а технология на приготвяне, съдове, съхранение, как се консумира, стил на живот в старопрестолния град. Общината ще подкрепи логистично походът “По стъпките на пренасяне мощите на св. Иван Рилски”.
20 000 лв. в общинския бюджет са предвидени за подпомагане на културни инициативи в малките населени места в общината, съобщи Нелина Църова. Заложени са и 50 000 лв. за програма “Култура и изкуство”. Парите и тази година ще бъдат разпределени на проектен принцип от комисия, която работи към Общината. Всички условия по кандидатстването и подготвянето на проектите са качени в сайта на институцията. За средства от програмата обаче не могат да се борят организациите, които са включени в Културния календар и имат определени суми, за да реализират дейностите си. За да кандидатстват, първо трябва да декларират, че няма да вземат парите от бюджета на Културния календар, посочи Църова.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново