Експертна подкрепа за идеите на доц. Милен Михов за спасяването на Стария град

Публикувано на сб, 7 окт. 2023
301 четения

„Старият град няма транспортен план. Не само транспорта, но и подземната инфраструктура като ток, канализация, водопровод – всички тези неща трябва да са добре обмислени за него, защото той е специфичен.  Там е и най-трудно да се строи – уличките са тесни, не може да влезе механизация. Защо да не се помисли и за едно Общинско предприятие, което да извършва ремонт на улиците, малки строежи да се възлагат специализирано точно за този район. Другият проблем там е, че няма хора, превръща се в “град-спалня”, а къщите се разрушават. Причините са много и е време местната власт да положи необходимите грижи като стопанин на този град, за да го съхраним“, коментира проблемите в старата част на В. Търново архитект д-р Милен Маринов.

Кандидатът за кмет на Община Велико Търново доц. д-р Милен Михов проведе разговор с експерта, в чието лице старата столица за първи път има представител в УС в Съюза на архитектите в България с ресор „Паметници на културата“. Двамата съименници и кандидатите в листата на ВМРО Николай Цонев и Стефан Мъглов коментираха визията на доц. Михов за развитие на старинната част на старопрестолния град. Изхождайки от мястото и значението ѝ като недвижима културна ценност и паметник на градския архитектурен пейзаж от национално значение, д-р Маринов даде експертно мнение за насоки на развитието. Той засегна слабите места, върху които трябва да се работи ангажирано и с отношение, за да може подобряването и съживяването на социалната и градска среда в тази част на старата столица да изпълни максимално вида и значението си на градски район – паметник на културата. В разговора за паметници на културата в риск бяха обсъдени още обекти с визия за реставрация и опазването им в проекто-плана на кандидата на ВМРО за кмет на В. Търново доц. д-р Милен Михов – в т.ч. Народна библиотека „П. Р. Славейков“, чийто богат библиотечен фонд я нарежда на трето място в страната, Арката на генералите и оградата на Старото военно училище.

„Народната библиотека е значима национална институция и затова изискванията на времето, в което живеем, е да бъде модерна, обединяваща различни съвременни функции на библиотеките по света. Относно оградата на Старо военно училище и Арката на генералите да бъдат включени като паметници на културата няма как да не бъда ангажиран, защото това са едни от символите на В. Търново“, допълни още важните за решаване въпроси в посока „паметници на културата“ Милен Михов.

Финал на разговора бе поставен с темата за екологията, разделното събиране на отпадъците и отношението към това изискване от Общината и потребителите на услугата.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново