Екоминистерството одобри доклада по ОВОС за магистралата Русе – В. Търново

Публикувано на пт, 12 Ян. 2018
2035 четения

Министерството на околната среда и водите е дало своето одобрение по доклада за Оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционното предложение за изграждането на автомагистралата Русе – Велико Търново.
Докладът е дело на “Данго Проект Консулт” ЕООД и разглежда трите варианта на магистралата “син”, “червен” и “комбиниран”. Експертите препоръчват комбинирания вариант като най-щадящ околната среда.
Трасето на магистралата Русе – Велико Търново в комбинирания вариант е с дължина от 133 км, преминава през две области – Русе и Велико Търново, и десет общини.
Началото на магистралата ще бъде при бъдещия втори мост на Дунав в източната част на промишлената зона на Русе, на около 3 километра от сега съществуващото съоръжение.
Проектът е разделен на три участъка – Русе – Бяла (40 километра), обход на град Бяла (36 километра) и Бяла – Велико Търново (57 километра). Предвидено е изграждането на общо 22 моста и виадукта с дължина от близо 15 километра.
Тръжните процедури за изграждането на автомагистралата Русе – Велико Търново трябва да започнат т.г., заяви при едно от обществените обсъждания през декември миналата година председателят на Управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура” Дончо Атанасов.

Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново