Дизайнерът Атанас Парушев: Духовността, вярата и изконните ценности могат да ни спасят като общество и да ни водят напред

Публикувано на вт, 17 окт. 2023
610 четения

През последните години обществото ни все повече се отдалечава от духовността, вярата и изконните ценности. Това прави хората неориентирани, те губят представа за своята роля, не могат да се обърнат към същността си, вземат грешни решения. Ако не работим за връщането на истинските християнски добродетели в живота ни, ще бъдем обречени като народ. В това е категоричен Атанас Парушев – известен моден дизайнер, създател и вдъхновител на престижната модна къща „Парушев“.
Той е завършил Факултета по изобразително изкуство във ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“. От 2001 до 2003 г. е преподавател по моден дизайн в Университета. По-късно завършва второ висше образование и придобива две магистратури „Религиозно образование“ и „Теология“. От 2022 г. е лектор по религия в ОУ „Бачо Киро“ – Велико Търново. Общински съветник е в три последователни мандата.
Днес Атанас Парушев е кандидат за общински съветник в листата на ГЕРБ .
Децата да научат основите на православието е един от начините с ранно възпитание те да се изградят като достойни личности. За съжаление, много от родителите не възприемат това и мислят, че в часовете по религия в училище едва ли не ще им бъдат промити мозъците, споделя Парушев, който за втора поредна година води извънкласни занимания на ученици от пети, шести и седми клас в училище. Той е категоричен, че ако децата от малки знаят десетте божи заповеди, ще следват правилен път на развитие. Съвременните подрастващи имат достъп до огромна информация с развитието на технологиите. В училище ги затрупваме с изключително много знания. Но никой не им преподава как да живеят този живот, как е правилно да постъпват, защо не трябва да лъжат, да крадат, да убиват, да завиждат, казва преподавателят.
Според Парушев връщането към християнските добродетели е необходимо не само за учениците, а за цялото ни общество. Ние, съвременните хора, прекалено много си повярвахме, че сме си самодостатъчни, че можем без Бог. Не осъзнаваме също, че човекът е създаден да живее в общност – в едно с другите хора и с цялата природа. Че трябва да подкрепяме всеки, който има потенциал в своята област, коментира още магистърът по теология. Той намира непрекъснато препратки от дълбоката тема на религията със съвремието ни и с политиката, в която участва години наред. Духовно всички хора сме братя. Противопоставянето на политиците на партии не бива да бъде приемано само в негативен план. В природата на човека е заложен състезателният дух, но той трябва да бъде градивен, категоричен е Атанас Парушев. В противен случай се поддаваме на изкушенията, на робуването на Аз-а, на заслепяването, допълва той.
Дизайнерът, богослов, учител и политик, вярва дълбоко и е приел за лична кауза издигането на духовността като мерило за висотата на обществото ни. Парушев е автор на идеята на хълма Света гора във Велико Търново да бъде издигнат православен кръст с височина над 3 метра. Идеята му не е самоцелна, нито има нещо общо с мегаломанските проекти, на които сме свидетели в последните години в страната. Той признава, че често се разхожда на хълма. Мястото е чудесно, с помощта на Общината там има добре поддържан парк, спортни и детски съоръжения, панорамна площадка. С кръста ще бъде отбелязано, че именно тук е основана Търновската книжовна школа – светлият лъч на нашето духовно развитие , който ни е отредил ролята на велик народ и държава, коментира възпитаникът на Великотърновския университет, свързан дълбоко с вековните духовни традиции на страната ни.
Предложението на Парушев вече получи одобрението на Великотърновския общински съвет и предстои паметният знак да има становище от Националния институт за недвижимо културно наследство, тъй като хълмът Света гора е част от Археологическа и архитектурно-строителна зона „Света гора“, а зоната попада в границите на Груповата недвижима културна ценност „Историческо селище Велико Търново”.
Атанас Парушев, който е член и на Сдружение „Велико Търново – духовна и историческа столица на България”, е убеден, че кръстът ще накара много хора да се замислят за невероятната духовна енергия, която има Велико Търново. Ще могат да отдадат почит на предците ни, които са извели страната ни като водеща сила в света със силата на книжовността и знанията.
Длъжни сме да следваме примера на тези велики българи. И това да не звучи само като клише, а като реални действия. Да се научим да даваме път на можещите, знаещите, на хората с талант – всеки в своята област. Защото само така и с обединената енергия на всички, а не с разделение, омраза и негативизъм, ще можем да осветим името на Велико Търново като едно от най-енергийните места, както и да се върнем към мястото, което заслужаваме на световната карта като нация, категоричен е Атанас Парушев.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново