Димитър Николов пак шампион по преференции в областта

Публикувано на вт, 11 юни 2024
755 четения

Димитър Николов за пореден път стана абсолютен рекордьор по преференции на избори във Великотърновска област. Досегашният депутат от ГЕРБ-СДС е събрал 2281 преференциални гласа за себе си и изпреварва сериозно кандидатите от всички партии в 4-ти МИР – Велико Търново. Димитър Николов за шести пореден път пренарежда листата и от трети става втори, което ще му осигури място и в 50-ото Народно събрание.
Втори по преференции в областта е водачът на листата на ГЕРБ-СДС проф. Костадин Ангелов, за когото са гласували 1761 души. Той прибавя към резултата си и още 6174 гласа на непосочилите преференциален вот.
Бившият кмет на Лясковец д-р Ивелина Гецова също пренарежда листата и става трета с 1697 преференции.
Четвърти в тази своеобразна “класация” е водачът на листата на ПП “Възраждане” Станислав Стоянов, за когото са гласували 1586 души, като прибавя и още 6032 гласа. Много висок е и резултатът на неговия подгласник Ангел Янчев, който има 1112 преференции. Неговото депутатско място също е сигурно, тъй като Станислав Стоянов става евродепутат.
Петото място по преференции сред всички кандидати е за водача на листата в изненадата на парламентарните избори ПП “Величие”. Нейният водач във В. Търново Павлин Стефанов Петров е събрал 1462 гласа, към тях добавя и още 1762 от непреференциалния вот.
Росица Димитрова от ГЕРБ-СДС има 1405 гласа.
Водачът на листата на “Има такъв народ” Атанас Чорбанов пък е седми сред всички с 1225 лични гласа, към тях прибавя и още 2088 от партията си. Той обичайно влиза от София, а второто място твърдо държи Момчил Иванов.
Арх. Йордан Терзийски е с най-много преференции от ПП-ДБ – 998, а водачът на листата Людмила Илиева е с 900, но прибавя към резултата си още 3065 неразпределени гласа. В “БСП за България” рекордьор е Христо Кавалски със 775 гласа, като изпреварва минимално Валентина Димова, която е със 764. Водачът Атанас Зафиров е с 545, но прибавя и още 2595 гласа. Ако избере да влезе от Хасково, депутат от “червените” ще бъде бившият председател на ОбС в Павликени Христо Кавалски. В ДПС водачът на листата Йордан Цонев е с едва 337 преференции, но добавя още 4773 гласа, а иначе с най-много преференции е третият – Сунай Мунков с 551.
От ЦИК съобщиха, че утре ще обявят получените гласове и разпределението на мандатите за народните представители в българския парламент, а след вътрешните рокади и решения имената на новите 240 народни представители ще бъдат официално обявени от ЦИК в неделя.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново