Депутатът Людмила Илиева: “Демократична България” внесе законови промени, даващи граждански механизъм за контрол на въздуха

Публикувано на чт, 15 Дек. 2022
270 четения

Проект за изменение и допълнение на Закона за чистотата на атмосферния въздух внесоха депутати от групата на “Демократична България”. Това съобщи великотърновският народен представител Людмила Илиева, член на групата. Промените са важни и за В. Търново предвид множеството сигнали на граждани срещу завода “Кроношпан”. Предлаганите промени ще позволят реален контрол не само върху отговорните институции, но и спрямо дейността на причинителите на замърсявания, обясни депутатът и юрист Людмила Илиева.
Ако Народното събрание приеме законопроекта, за първи път у нас неприятните миризми официално ще бъдат определени като един от показателите за чистота на въздуха, а потърпевшите ще имат право да обжалват националния и общинските планове за качеството на атмосферния въздух. В момента на гражданите се отказва оспорването на тези програми заради което срещу България тече и наказателна процедура за ограничения пред достъпа до правосъдие.
Плановете за качеството на въздуха са основен инструмент за постигане нормите за опазване на човешкото здраве. Невъзможността за упражняване на съдебен контрол, по инициатива на потърпевшите лица, всъщност премахва един от основните контролиращи механизми, категорична е Людмила Илиева. Проектозаконът урежда реда на оспорване, като създава правна сигурност за жалбоподателите.
Със законодателната инициатива се въвежда понятието “дискомфорт в обонянието”. Предвижда се задължение да бъдат дефинирани неговите допустими нива, а министрите на околната среда и на здравеопазването трябва да определят условията към извършвани в населените места дейности, които могат да причинят дискомфорт в обонянието.
Проблемът с непоносимите миризми силно влошава качеството на живот, а в България до момента няма норми, дефиниращи кои миризми са непоносими за хората, как да се замерват и следят, какви са контролните механизми в случай на превишаване, посочи великотърновският народен представител. По думите на Людмила Илиева промените целят да се намери решение на дългогодишни проблеми на много граждани, които често са подложени на остри и неприятни миризми в населените си места.
В мотивите към проекта за изменение се посочва, че България е сред държавите с най-замърсен въздух в ЕС, а според Европейската агенция по околна среда това е основна причина за преждевременна смърт и болести.
Вносителите припомнят, че през 2017 г. Съдът на Европейския Съюз осъди България за системно нарушаване на нормите за ФПЧ10 на наша територия. Страната ни не и единствената държава в ЕС, срещу която тече наказателна процедура за нарушаване на нормите за серен диоксид.
Чистотата на въздуха е тема, по която Людмила Илиева отдавна работи. Дейността на “Кроношпан” и справяне със замърсяванията, които причинява, бе сред акцентите ѝ като областен управител. Тогава Илиева официално поиска от Изпълнителната агенция по околна среда най-строги норми за допустимите емисии, генерирани от завода.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново