Даниел Панов от ГЕРБ с голяма преднина пред втория арх. Йордан Терзийски от ПП-ДБ

Публикувано на нд, 29 окт. 2023
3363 четения

Балотаж почти сигурно ще реши изборите за кмет на община Велико Търново. Това показват данните от екзит пола на „Алфа Рисърч“. На втори тур отиват кандидатът на ГЕРБ Даниел Панов, за който са гласували 42 % от избирателите и арх. Йордан Терзийски, издигнат от „Продължаваме промяната – Демократична България“, подкрепен от 22,2 % от измащите право на глас.
За кандидата на „Възраждане“ Стилян Найденов са гласували 13,2 % от избирателите, а за Ирена Стасинопулу от БСП – 10,3 %.
По данни на Общинската избирателна комисия към 16,00 ч. са гласували 20 960 души от общо 68 045 избиратели или 30,82 %. Според предварителните данни най-много гласове за общински съветници са получили от ГЕРБ – 36 %, следвани от ПП-ДБ с 20 %, БСП – 12 %, „Има такъв народ“ – 6 на сто и „Възраждане“ – 7 %.
Изборният ден в община Велико Търново започна нормално във всички 142 изборни секции. Преди обед е постъпил само един сигнал за село Водолей за присъствието на кандидат за общински съветник в изборната секция, който отказал да напусне помещението. Извършена е служебна проверка, като са проведени самостоятелни телефонни разговори с председателя, секретаря и зам.-председателя на посочената комисия, които са от различни квоти. И трите длъжностни лица са заявили, че в изборното помещение са били освен членовете на СИК, само застъпници на кандидатски листи и един избирател. В тази връзка жалбата е оставена без уважение, уточниха от Общинската избирателна комисия.
Сутринта във Водолей имаше напрежение заради това, че местните жители не желаят да допуснат хора, които не познават, за да упражнят правото си на вот. По думите им тези хора не са от селото и са се регистрирани в изоставени къщи, които са непригодни за живеене.
От секционната избирателна комисия уточняват, че нарушение на изборния процес няма, тъй като всички, които са гласували са част от избирателните списъци.
В следобедните часове в ОИК – Велико Търново е подаден сигнал, че в района на избирателна секция в читалище „Никола Михайловски“ има нарушение на изборните правила, тъй като в района е ситуирана кафемашина, чашите на която се явяват предизборни материали и са с лика и името на един от кандидатите за кмет. Двама членове на ОИК са извършили проверка, при която е установено, че кафемашината се намира на повече от 50 метра от най-близката избирателна секция и не се нарушават изборните правила, заради което жалбата е оставена без уважение.
По данни на Общинската избирателна комсиия към 16 ч. в община Горна Оряховица са гласували 31,39 % от избирателите. В община Свищов до урните са отишли 37,64 % от имащите право на глас. В община Павликени избирателната активност е 38,01 %, в община Стражица 37,87 %, а в най-малката община Сухиндол е 47,71 %. Висока активност е отчетена и в община Полски Тръмбеш – 45,24 на сто, в община Елена е 41,11 %, в община Лясковец – 38,62 %, а в община Златарица е най-висока в цялата област – 51,45 %, отчетоха от Общинската избирателна комисия.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново