Данъчните проверяват коледни базари, пазари и тържища

Публикувано на чт, 22 Дек. 2022
351 четения

Данъчни от звеното за фискален контрол в НАП започнаха масови проверки на коледните базари, пазарите и тържищата в цялата страна. Целта на проверките е да се предотвратят опитите за неотчитане на приходи и да се предпазят потребителите от недобросъвестни търговци по време на коледното пазаруване. Два търговски обекта в старата столица вече са затворени заради установени нередности.
Проверките започнаха от най-големия открит пазар на Балканите, който се намира в Димитровград. Акцията срещу укриването на приходи и неспазване на законодателството стартира в 8.30 ч. на 18 декември, неделя. Инспекторите от НАП са проверили повече от 22 обекта, като са установени 20 нарушения. Общо 15 от констатираните нередности са неиздаване на касова бележка, трима от търговците са работили без фискално устройство, други не са притежавали свидетелство за регистрация или са издавали документи за продажба без необходимите реквизити. Преди да се легитимират, данъчните инспектори са наблюдавали обектите, направили са контролни покупки, приложили са т.нар. способ “таен клиент”, вследствие на което са установени нарушенията. На 14 от търговците е наложена административна мярка „запечатване на обект“.
От НАП препоръчват на гражданите да изискват касова бележка при покупка на стоки и услуги, като по този начин те ще гарантират потребителските си права и ще намалят риска търговците да укриват приходи. Потребителите могат да проверят фискалния си бон и дали той е получен в сървърите на НАП, като използват мобилното приложение на приходната агенция – NRA Mobile, достъпно за Android и IOS устройства, припомнят данъчните. Сигнали за неиздаване на документ за продажба, гражданите могат да подават на телефони: 02 9859 6801 или 0700 18 700 на цена, съобразно тарифата на съответния оператор. Повече информация за възможностите за връзка с приходната агенция може да се намери в сайта на НАП.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново