Близо 20 млн. лева е събрала от данъци и такси Община В. Търново

Публикувано на пт, 11 ян. 2019
303 четения

19 946 000 лв. е събрала Община Велико Търново от данъци и такси през 2018 г. Това съобщи за “Янтра ДНЕС” Вежен Пенев, директор на общинската дирекция “Местни данъци и такси”. Най-много са постъпленията от такса битови отпадъци – 6 345 000 лв., а събраните налози от недвижими имоти са в размер на 5 315 000 лв. Приходите от данъците върху моторните превозни средства за миналата година са 4 007 000 лв. Близо 3 млн. лв. са постъпленията от данъци върху придобиване на имущество от дарения и възмезден начин. Общият размер на данъчните приходи в местната хазна е 12 813 000 лв., а от такси – 6 512 000 лв. От други вземания в общинската хазна са постъпили още 620 000 лв., посочи още Вежен Пенев.
Тази година се въвеждат някои промени в облагането на гражданите и бизнеса. До края на месеца Общинският съвет във Велико Търново ще гласува предложението на местната администрация за промяна на данъка върху моторните превозни средства. Тя се налага заради въведения екокомпонент. Най-ниски са стойностите за автомобили категория “Евро 6” – 0.40-0.60. Това на практика означава, че коли, които изпълняват този съвременен екостандарт, ще плащат до 60 % по-нисък данък. За сравнение, автомобили от първа екокатегория са с двойно и дори тройно по-голям коефициент – 1.10-1.40. Границите, в които ще се определят дължимите пари за мощността, са от 0,34 до 6,30 лв. за 1 kw.
Промяна за данъкоплатците от тази година ще има и за имотите, като се премахва облекчението за такса смет, когато жилището е посочено като основно, но собствениците му декларират, че не ползват имота, за да не плащат висока такса битови отпадъци. Когато повече от едно жилище е декларирано като основно, данъчното облекчение също ще отпадне за собствениците му. Заради предстоящите промени все още не е започнало събирането на налозите в Община В. Търново, което се очаква да стане през февруари.
Новост тази година е също, че нотариусите ще бъдат задължени да докладват в общините за всяка сделка в 7-дневен срок. Информацията на каква цена се сключват имотни сделки и такива за продажби на автомобили ще послужи на общините като база за определянето на годишните данък сгради и данък за превозните средства.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново