Бизнесмен прави закрит паркинг в Стамболовия хан

Публикувано на пн, 20 авг. 2018
1815 четения

Бизнесменът Хилендар Тодоров е внесъл предложение в Община Велико Търново да купи поземлен имот на ул. “Стефан Стамболов”, на който попада Стамболовия хан. Предприемачът притежава 52,8 кв.м от общия терен, а останалите 459 кв.м са частна общинска собственост, която иска да закупи и за това предлага прекратяване на собствеността. Според експертната оценка стойността на парцела е 199 000 лв. без ДДС, както и всички присъщи разходи по сделката.
“Имам идеен проект за изграждане на многоетажен закрит паркинг със запазване на фасадата на сградата с капацитет за 80 автомобила. Но не смятам да го правя на всяка цена, тъй като предложената от Общината цена е двойно по-висока от пазарната”, заяви Хилендар Тодоров.
Стамболовият хан от години тъне в разруха. Той е построен през 1842 г. от майстор Колю Фичето и е обявен за недвижима културна ценност. Бил собственост на чичото, а после на бащата на Стефан Стамболов. Сградата е застроена на стръмен терен с лице към улицата, бил е на три етажа с вътрешен двор. В първия етаж са били разположени занаятчийските дюкяни, а над тях – стаите за работа на майстори абаджии и терзии. Според исторически данни ханът е бил работещ до 1945 г. с дюкяни, в които са се правели синджири, предлагани са се също и шивашки услуги.
В годините на народната власт имотът е одържавен, а през 1980 г. сградата е опожарена. От 1986 г. до 1989 г. са извършени укрепителни и частични реставрационни дейности.
Преди години Община В. Търново кандидатства с проект пред Японското правителство за възстановяването на Стамболовия хан, но парите бяха насочени към Пловдив. Преди около четири години държавата прехвърли чрез областния управител собствеността си в Стамболовия хан на Община Велико Търново и тя стана съсобственик заедно с реститутите, които не проявяват желание да участват в проектите за възстановяване на хана. Търновският бизнесмен успя да изкупи техните дялове и заедно с Общината дели собствеността на сградата. Предложението му за закупуване на парцела ще бъде разгледано на заседание на Общинския съвет в края на месеца.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново