Безработицата във Велико Търново е два пъти под средното за страната

Публикувано на ср, 26 Ное. 2014
304 четения

Обрешко Нечев

5,2 на сто е нивото на безработицата във Велико Търново за октомври, което е два пъти под средното за страната (10,7 %). 2226 са регистрираните безработни в старата столица, което е с 16,2 % по-малко от същия период на миналата година, съобщи Обрешко Нечев, директор на Бюрото по труда във Велико Търново.
Безработицата намалява, но продължава да държи високи нива в общините Златарица и Елена, където за октомври съответно е 41,1 % и 22,7 %.
65 % от безработните, регистрирани в Бюрото по труда, са на борсата над два пъти.
Регистрите се пълнят основно от хора, които са загубили работата си в други градове на страната или се прибират от чужбина, посочи Обрешко Нечев. От новорегистрираните 466 безработни за октомври в тези две категории са 319 (68% от входящия поток безработни).
Младежката безработица се увеличава, достигайки 17,9 % от всички регистрирани безработни във великотърновското Бюро по труда. Над половината от младите хора без работа са жени, които нямат квалификация. Всеки пети е с основно образование или няма завършен 8 клас.
388 от октомврийските безработни вече са постъпили на работа. Продължава да се търсят основно общи работници. 112 са наказаните безработни, които са загубили помощите си, защото са отказали предложеното им работно място, не са се явили в графика си за подпис на борсата или са отказали курс за преквалификация.
За едно работно място през октомври са се конкурирали 8 безработни, докато натискът върху пазара на труда за предходния месец е бил 7:1.
Здравка МАСЛЯНКОВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново