Безработицата в Свищов се увеличава

Публикувано на пн, 1 Дек. 2014
529 четения

Европейските проекти поддържат трудовата заетост в крайдунавския град

7,1 % е равнището на безработицата в Свищов за октомври, което е увеличение с 0,5 % на годишна база, съобщиха от Бюрото по труда. На трудовата борса в крайдунавския град са регистрирани 1107 безработни, като 57,5 на сто от тях са жени. Младежката безработица в академичния град е близо 20 процента.
Еднакво трудно е на хората с работническа професия и на специалистите, останали без работа, да си намерят ново поприще за професионална реализация. В двете професионални групи безработните са еднакъв брой – 343.
От Бюрото по труда в Свищов отчитат промяна в образователния профил на безработните. Снижава се делът на висшистите и на хората с начално образование, увеличават се хората без работа със средно образование. На трудовата борса се подписват като безработни 562 среднисти и 204 висшисти.
През октомври входящият поток на безработните е по-голям от изходящия. Работата си са загубили 187 души. 93 са си намерили работа. 67 са наказаните и регистрацията им е прекратена, защото или не са се явили по график за подпис, или са отказали предложено работно място.
Европроектите поддържат трудовата заетост в крайдунавския град. През октомври 31 безработни са започнали работа по проекта “Подкрепа за заетост”. Наети са в частни фирми за половин година.
З. ХРИСТОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново